Каква е цената на мира? На този въпрос можеше да

...
Каква е цената на мира? На този въпрос можеше да
Коментари Харесай

Руски журналист продава Нобеловата си награда за украински деца

Каква е цената на мира? На този въпрос можеше да се отговори отчасти, когато съветският публицист Дмитрий Муратов продаде на търг своя орден за Нобелова премия за мир . Приходите ще отидат непосредствено за УНИЦЕФ в напъните му да помогне на деца, разселени от войната в Украйна .

Муратов, награден със златния орден през октомври 2021 година, оказа помощ за основаването на самостоятелния съветски вестник "Новая газета " и беше основен редактор на изданието, когато то беше закрито през март на фона на репресиите на Кремъл против публицисти и публичното противоречие вследствие на нашествието на Русия в Украйна.

Идеята на Муратов беше да продаде на търг своята премия, откакто към този момент разгласи, че подарява съпътстващата парична премия от 500 000 $ за щедрост. Идеята на дарението, сподели той, „ е да даде на децата бежанци късмет за бъдеще “.

Russian journalist and Nobel Peace laureate Dmitry Muratov is auctioning his Nobel medal for Ukrainian refugees, distraught at the eradication of independent media in his country, where he says fewer and fewer people support Moscow's military campaign
— Reuters (@Reuters)
В изявление за Асошиейтед прес Муратов сподели, че е изключително угрижен за децата, които са останали сираци поради спора в Украйна . „ Искаме да им върнем бъдещето “, сподели той.

Той добави, че е значимо интернационалните наказания, наложени против Русия, да не пречат на филантропичната помощ като медикаменти за редки болести и трансплантации на костен мозък, да доближи до нуждаещите се.

„ Това би трябвало е образец за подражателство, тъй че хората да продават на търг скъпите си движимости, с цел да оказват помощ на украинците “ , сподели Муратов във видео, оповестено от Heritage Auctions, която се занимава с продажбата, само че не взема никакъв дял от приходите.

Dmitry Muratov, one of the winners of last year's Nobel Peace Prize, said his goal with this donation “is to give the children refugees a chance for a future.”
— HuffPost (@HuffPost)
Муратов показа Нобеловата премия за мир предходната година с журналистката Мария Реса от Филипините.

Двамата публицисти бяха отличени за борбите си за опазване на свободата на словото в съответните си страни , макар че бяха унизени, атакувани от техните държавни управления и даже получиха закани за гибел.

Муратов е мощно сериозен към съветската анексия на Крим през 2014 година и войната, стартирана през февруари, която накара близо 5 милиона украинци да избягат в други страни , създавайки най-голямата филантропична рецесия в Европа след Втората международна война.

EXCLUSIVE Pioneering Russian journalist sells Nobel Peace medal for Ukraine
— Reuters World (@ReutersWorld)
Независимите публицисти в Русия бяха обект на инспекция от Кремъл, в случай че не и откровени цели на държавното управление. Откакто Путин пристигна на власт преди повече от две десетилетия, бяха убити близо две дузини публицисти, в това число най-малко четирима, които са работили за вестника на Муратов.

През април Муратов сподели, че е бил атакуван с алена багра, до момента в който е бил на борда на съветски трен. Муратов напусна Русия за Западна Европа в четвъртък, с цел да стартира пътуването си до Ню Йорк , където наддаването онлайн ще стартира в понеделник следобяд.

Онлайн офертите започнаха на 1 юни, с цел да съвпаднат с отбелязването на Международния ден на детето. Наддаването онлайн в понеделник се пада на Световния ден на бежанците. Към рано сутринта в понеделник офертата беше 550 000 $. Очаква се покупната цена да върви нагоре, евентуално в милиони.

От основаването си през 1901 година има близо 1000 носители на Нобелови награди за достижения във физиката, химията, физиологията или медицината, литературата и насърчаването на мира.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР