Каква е разстановката на силите преди предстоящия избор на шеф

...
Каква е разстановката на силите преди предстоящия избор на шеф
Коментари Харесай

От Продължаваме промяната избират сами шеф на БНБ. На теория

Каква е разстановката на силите преди идния избор на началник на Българска народна банка, за който ръководещата коалиция има двама претенденти? Фактите сочат, че при избрани условия от " Продължаваме промяната " могат да изберат и сами своя човек Андрей Гюров.

Според член 81, алинея 1 от Конституцията Народното събрание открива съвещанията си и приема своите актове, когато участват повече от половината народни представители, т.е. най-малко 121. Според алинея 2 Народното събрание приема законите и другите актове с болшинство повече от половината от присъстващите народни представители, с изключение на когато Конституцията изисква друго болшинство.

В член 84, т. 8 е записано, че Народното събрание избира и освобождава ръководителите на Българската национална банка и на други институции, избрани със закон - т.е. за избора на Българска народна банка главният закон не изисква друго болшинство.

Накратко - с цел да се избере началник на Българска народна банка, би трябвало да има 121 депутати за кворум, от които най-малко 61 да гласоподават " за " избрана кандидатура.

" Продължаваме промяната " има 67депутати и на доктрина може независимо да избере Андрей Гюров. Трябва обаче да се намерят 54 депутати, които да създадат кворум, с цел да има съвещание. И по-късно при гласуването гласовете " срещу " и " въздържал се " общо да са по-малко от 67.

На процедура задачата, несъмнено, е доста по-сложна. Двете партии от ръководещата коалиция, които нямат свои претенденти за Българска народна банка са Българска социалистическа партия и " Демократична България ". Първите имат 26 депутати, а вторите 16 или общо 42. Дори " Продължаваме промяната " да се контракти с тях да ги поддържат единствено за кворума, то те няма да са задоволителни.

Останалите 12 депутати ще би трябвало да се намерят всред ГЕРБ (59 депутати), Движение за права и свободи (34 депутати) и " Възраждане " (13 депутати).

Задачата е комплицирана, тъй като партиите, които не са част от ръководството, би трябвало освен да дадат 12 депутати за кворум, само че и да не гласоподават " срещу " Гюров. Както е видно тези 3 партии имат 106 депутати, които са повече от 67-те на " Продължаваме промяната ".

Ако желае да преодолее сходен избор " срещу ", най-голямата партия ще би трябвало да разчита на Българска социалистическа партия и " Демократична България " не просто за кворум, само че и за поддръжка. Трите партии дружно събират 109 депутати.

Що се отнася до " ИТН ", те имат единствено 25 депутати и даже на доктрина не могат да изберат сами своя претендент Любомир Каримански. А събирането на болшинство, което да преодолее възможен избор " срещу " е още по-трудно. Ако " ИТН " обаче гласоподава срещу Гюров, дружно с ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ", той няма по какъв начин да бъде определен, тъй като ще събере против себе си 131 гласа.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР