Каква е разликата между работата във футболните школи в Англия

...
Каква е разликата между работата във футболните школи в Англия
Коментари Харесай

Лом и Лондон: български поглед при вълците от Премиър лийг

Каква е разликата сред работата във футболните школи в Англия и тези у нас? С какво се разграничава целият методологичен развой в академиите на Острова и тези оттук Калотина. Отговори на тези въпроси потърсихме от българския футболен треньор Петър Петков, който се завърна неотдавна от посещаване в Уулвърхамптън. Петков е някогашен специалист в ММС и някогашен ментор в школата на ЦСКА - София. Понастоящем развива " Академия Петков ". 

Ето какви усещания показа Петър Петков пред Sportal.bg:

" Обучението беше в границите на 4 дни, като имахме опцията да следим както тренировки на съвсем всички възрастови групи, по този начин и мач на тима на Уулвърхамптън до 21 година Клубът има ясна философия и визия за развиването на подрастващите играчи. Първата публична възрастова група е U9. Във възрастите U7 и U8 тренировки се организират, само че към момента академията няма подписан договор с родителите на децата. Контракт се подписва с главната концепция различен клуб да не вземе техните деца, без да заплаща отплата. Във всички възрастови групи тренировките се водят от няколко треньори, като при дребните възрасти се разделят на няколко групи по пет-шест деца. В академията на Уулвс има треньори на цялостен и повърхностен работен ден и това спомага на тренировките да има повече на брой наставници.

Дали има такса, с цел да тренираш в школата им? Не, не се заплащат такси. Затова и след това можеш да вземеш отплата от различен клуб. Инфраструктурно разполагат с естествени и изкуствени терени, като всяка подготовка на юношите се снима и по избор може да се проучва обособен съставен елемент от треньорския екип. Школата си има личен фитнес, само че избират множеството извършения да се вършат със лична тежест. Хранят се въз основата, като храната е топ и по отношение на подготвителния ден съдържа повече или по-малко въглехидрати.

Когато решат да освободят обещано дете от школата, му се прави CV плюс видео и се изпраща на всички академии в Англия като рекомендация. Детето може да продължи да тренира с набора си, до момента в който си откри нов тим. В този случай се заплаща отплата от другия клуб. В общи линии огромната разлика е, че на Острова се държи извънредно доста на академиите на клубовете. Борда на шефовете на Уулвърхамптън изисква на две години по един футболист да се качи в мъжкия тим и да е на равнище професионален футбол. По предписание всяко дете в клуба би трябвало да изиграе най-малко 50% от времето от мачовете.

Последният продаден футболист от клуба е точно от академията им и са го продали за 42 милиона паунда, като с това са си покрили разноските за последните 10 години. Уулвс развива и женски футбол. Терените единствено за академията бяха един натурален, два изкуствени и още един натурален, който не е в съвършено положение, тъй като го употребяват дружно с едно прилежащо учебно заведение. На базата им има и други естествени терени, само че на тях тренира единствено първият тим на Уулвърхамптън. Клубната им академия си има обособена постройка - общежитие, където спят юношите.

Нещо значимо - при тях до 16-годишната възраст няма шампионати, точки и така нататък Премиър лийг им провежда тристранни шампионати всеки уикенд, само че те не са за класиране. И друго значимо е, че Премиър лийг напълно им управлява подготвителния развой. Клубовете пращат стратегия, тренировки и така нататък в Премиър лийг. Всичко в елементи. Да, даден клуб има шеф на ДЮШ, само че всички клубове минават мониторинг по няколко пъти в годината - дали работят по проекта, който са им изпратили при започване на сезона. При засечка на мониторинга, дават рекомендации на съответния клуб. Ако към този момент не спазиш втори или трети път предварителната стратегия, могат да ти вземат точки. На базата на точките има категоризация - в първа категория обезщетенията за клубовете са по-високи. Уулвс е първа категория.

В Англия до 15-16 годишна възраст нямаш право да вземеш дете от по-далечен град, в случай че няма доказателство, че родителите на детето се местят по работа или други аргументи. Това се следи прецизно, в това число от ФИФА. Освен в Уулвс, съм бил още в Аталанта и Милан. Смятам, че нашите деца са доста по-талантливи, само че тотално се разграничаваме като метод на работа. Тук няма единна философия в школите, няма надзор - както вътре в школите, по този начин и външен надзор. В Англия контролът идва от Премиър лийг. И на трите места (Уулвърхамптън, Милано и Бергамо) системата на работа е сходна - ясна конструкция, явен модел на работа от най-малките до най-големите. Кадрите им в огромната си част са топ равнище и съблюдават философията на първите тимове.

В чужбина се знае кой какво би трябвало да работи и всичко е ясно - да вземем за пример известно е какво се желае от U8, U9, U13 и така нататък Няма безпорядък като в България. У нас множеството треньори са селекционери, а не треньори. Това го наблягам! Реално те не развиват децата, а се стараят да развиват себе си и тимовете си посредством печелене на шампионати и купи. По този метод обаче нито развиват себе си, нито децата като футболисти. Честно казано, не съм видял някъде у нас да се ползва методиката на Аякс, с която от БФС се хвалят. В Англия децата U7 и U8 упражняваха два часа, треньорът им ми изясни подробност по подробност защо ще работят в съответния ден. От U9 нататък всеки младеж си има личен профил. Вратарите ли? Петима експерти работят с вратарите - от U9 до първия отбор.

В Уулвс работи българин - треньор е на U14. Там си ментор на избрана възраст и всяка година действително ти идват нови юноши, не е като при нас по три-четири години. В Аталанта да вземем за пример това го вършат на две години, в Милан също на две. В Милан тъкмо това споделиха, че съгласно тях на първата година и половина е хубаво да си смениш набора - профилират ги да са мощни в избрана възраст. Това е доста огромен плюс за тях и за децата. В Англия имат академии за самостоятелни тренировки като нашата, само че държат да имат връзка с треньорите, с цел да знаят какво работят. Казаха, че има много такива школи на Острова, в Италия противоположното - не. При италианците самостоятелната работа не е по този начин развита, вършат го в самите клубове, имат си тренировки по позиции и така нататък И в британските клубове има такива, само че въпреки всичко в Италия е много по-изразено. "

Carlsberg " Домът на Феновете " е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето наличие и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР