Каква беше 2022 г. на политическата сцена? Как изглеждаше България

...
Каква беше 2022 г. на политическата сцена? Как изглеждаше България
Коментари Харесай

Политическите анализатори за 2022 година: Чудесна според едни, сложна и трудна според други

Каква беше 2022 година на политическата сцена? Как изглеждаше България в интернационален проект? Тези и други въпроси разясняват политолози, социолози и политически анализатори.

Политологът Евгений Дайнов счита, че за България 2022 година е била доста добра и чудесна. Според него сме имали междина на нормалност. " Чудесна беше, защото за пръв път от може би десетилетие и половина имахме държавно управление, което не беше обвързвано с Държавна сигурност, не обслужваше ползите на Москва, не беше формирано от професионални използвачи, гангстери, бандити или простаци. Оказа се, че може да има обикновено държавно управление, което да ръководи обикновено и да има обичайно държание ", разяснява политологът. Според него обаче то не е било задоволително мощно, тъй като не е имало задоволително поддръжка и е било свалено от хора, свързани със " остарелия свят ".

Той означи още, че се намираме в рецесия на преход. " През 90-та година българският народ в някаква своя част реши да се откъсне от феодалния модел на Тодор Живков, не откри задоволително сили и това се проточи много дълго време. 2020 година основна част от българския народ реши, че не желае да бъде ръководена по средновековен метод и да бъде унизена, още веднъж не откри задоволително сили в себе си да даде ясно болшинство за хора, които не са свързани с феодалния метод на ръководство и тази несигурност на желанието за освобождение води до тази политическа неустойчивост, тази политическа нервност бих споделил ", разяснява още Дайнов.

Според него като всяка тресчица, би трябвало да изчакаме тя да се пречупи и да докара до излекуване на политическото тяло. Политологът счита, че в интернационален проект по време на държавното управление " Петков " през 2022 година България е изглеждала все едно се връща в лоното на Европа, а при служебния кабинет като полудържавно образувание, което желае да се слива с господаря си в Кремъл. " Слава Богу този интервал отмина, " Газпром " не откликна на позивите на служебното държавно управление, само че България още веднъж стои като недокрай сериозна и недокрай европейска страна ", счита Дайнов.

2022 година през погледа на Андрей Райчев е била доста сложна година както за България, по този начин и за целия свят. " Стана война. Тя ни " излекува " от ковид, в случай че би трябвало да кажа нещо хубаво, само че нищо хубаво не донесе. Още не е свършила и хвърля сянка на всички събития в България и по света ", съобщи още Райчев.

Той обърна внимание, че в политически проект страната ни върви към края си дребната гражданска война от 2020 година " България влезе в политически сложна обстановка на баланс, на който не желае да се научи. Това ни слага в обстановка към този момент трета година да вървим на избори. Това е дребна пакост. Разбира се, следващата година тази пакост ще продължи. По-вероятно да има избори през март, само че това са бели ядове ", счита социологът. Той даде образец с Белгия, която е стояла без държавно управление повече от две години.

Райчев означи, че в интернационален проект страната ни не наподобява неприятно поради това, че няма държавно управление, а тъй като българските партии клеймят България, че има корупция и няма добре построена правосъдна система. " В последна сметка те убедиха Европа, че сме страна второ качество. Нещо, за което си платихме, че не ни одобриха в Шенген. Да кажеш, че България е по-корумпирана от Италия и от Гърция, е смехотворно ", съобщи още той.

Политологът Христо Панчугов е на мнение, че 2022 година е била комплицирана за страната ни и изискваща решения, с които българската политика не е привикнала.

" Това, което се случи тази година, значително е артикул на един диалог, почнал още 2020 година за това по какъв начин наподобява политическата смяна в България. За страдание към този миг отговор на този въпрос продължава да няма и това в някаква степен се оказва най-голямото предизвикателство на 2022 година ", сподели Панчугов.

Според политолога в интернационален проект страната ни е изглеждала като изоставаща по повод упованията към нея. " От една страна рецесията в Украйна вкара в международното политическо внимание тематиката за съветското политическо въздействие в България по един неособено положителен метод. Като че ли страната не сътвори задоволително благоприятни условия да се включи по логичен метод в новата архитектура на сигурност в Европа. Повдигнаха се въпроси за метода, по който пазиме българската национална сигурност и по който участваме в общата система за сигурност на НАТО и Европейски Съюз.

Това за жалост са въпроси, на които нашите сътрудници ще търсят безапелационни отговори в бъдещия диалог за това по какъв начин се възвръщаме след рецесията в Украйна. Най-голямото предизвикателство пред българската политическа система е да даде ясни отговори на тези въпроси, само че и най-много на въпроса по какъв начин се реформира системата ни за сигурност освен поради влизането ни в Шенген, само че и поради способността на българските институции да подсигуряват сигурността на личните си жители ", разяснява Панчугов.

Източник:© Actualno.com
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР