Както знаем, начинът ни на хранене има съществена роля за

...
Както знаем, начинът ни на хранене има съществена роля за
Коментари Харесай

Диетата с растителни и пълнозърнести храни намалява риска от смъртност и хронични заболявания

Както знаем, методът ни на хранене има основна роля за здравето ни, като някои храни могат да покачат или понижат риска от някои болести. И макар че не можем да определим какъв брой тъкмо ще живеем, диетата ни също има връзка с дълголетието.

Според ново проучване яденето на доста плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни (овес, кафяв ориз, киноа и булгур) понижава риска от преждевременна гибел. Учените виждат, че хората, които се хранят повече с такива храни, по-рядко страдат от съществени болести.

Изследването е траяло цели 10 години и е проследило повече от 126 000 участници от Обединеното кралство. То демонстрира, че приема на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни понижава общата смъртност с 16 %. Смъртните случаи от сърдечно-съдови болести и рак са намалели надлежно с осем и седем %, а инсултите с 16 % и инфарктите с 14 %, пише Express.

" Констатациите демонстрират, че една здравословна растителна диета с ниско наличие на скотски храни, сладки питиета, закуски и десерти, рафинирани зърнени храни, картофи и плодови сокове е обвързвана с по-нисък риск от смъртност и хронични болести измежду възрастните в Обединеното кралство ", споделят учените.

Освен това този здравословен метод на хранене е потребен за нас, без значение от откритите рискови фактори за хронични болести и генетична предразположеност. Но макар че растителните диети към този момент имат известност като хем по-здравословни, хем по-екологични, " липсва цялостна оценка на тяхното качество по отношение на риска от смъртност и съществени хронични болести ", заключават откривателите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР