Както всички знаете, захарта е крайният продукт, който се получава

...
Както всички знаете, захарта е крайният продукт, който се получава
Коментари Харесай

Как се произвежда всъщност захарта?

Както всички знаете, захарта е крайният артикул, който се получава от обработката на захарното цвекло. До изработката на захар обаче се минава през няколко стъпки, които ще ви разкажем в този момент.

Първата и най-важната стъпка, естествено, е прибирането на реколтата. Добивът на захарното цвекло е в края на есента и началото на зимата. Цвеклото се събира, като се изравя от земята. Именно по тази причина, когато се достави до профилираните места за произвеждане на захар, то би трябвало добре да се измие и почисти от пръст и камъни.

Захарта от цвеклото се извлича, когато то се нареже на колкото се може повече дребни късчета. Колкото повече части, толкоз повече елементи за добиване. Извличането става в дифузер, в който цвеклото стои час и половина в топла вода. Дифузерът тежи няколкостотин тона, когато е цялостен с цвекло и вода.

Дифузерът съставлява водоравен или отвесен резервоар, в който частите цвекло се движат или в единия, или в другия му край, до момента в който водата се движи в противоположната посока. Това е развой, при който колкото повече вода се движи, толкоз по-силен става захарният сироп, или още именуван есенция.

Преминалите през контейнера части цвекло са към момента мокри и в тях още има захар. За това те минават през специфична преса, която отделя оптимално количество захарна есенция, останала в частите цвекло. Течността се връща в Дифузера при останалата захарна есенция, а цвеклото, което е станало на каша, се изпраща в специфични пространства, където се суши и се употребява за изработката на хапчета.

 Производство на захар

За да стане захарната есенция годна за изработката на захар, тя би трябвало да се почисти добре. Това става с по този начин наречения развой карбонизиране, в който дребни частици варовик се образуват в захарната примес. Тези частици варовик събират всичко, що не е захар, и след пречистване сместа е подготвена за изработката на захар, само че прекомерно рядка.

Затова се поставя да ври. Това става в голяма тава, която може да събере 60 тона захарен сироп. По време на варенето водата в сиропа се изпарява изцяло и сиропът стартира да става на кристали. Щом се образуват кристали, сместа от кристали се минава през центрофуга, с цел да се раздели.

След като захарната есенция е отделена от кристалите, последните се изсушават с парещ въздух, пакетират се и са подготвени за доставка.

Надявам се да сте научили нещо ново и потребно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР