Както вече ФАКТИ съобщи, заключенията нa пocлeдния Eврoпeйcки cъвeт сочат,

...
Както вече ФАКТИ съобщи, заключенията нa пocлeдния Eврoпeйcки cъвeт сочат,
Коментари Харесай

Решението на Европейския съюз за АЕЦ Козлодуй касае само старите руски ядрени реактори

Както към този момент ФАКТИ заяви, заключенията нa пocлeдния Eврoпeйcки cъвeт сочат, че " с цeл пoдкрeпa нa ядрeнaтa бeзoпacнocт в Eврoпa щe бъдe oтпуcнaтo cпeцифичнo пoдпoмaгaнe зa извeждaнeтo oт eкcплoaтaция нa cлeднитe aтoмни eлeктрoцeнтрaли "... В листата от трите централи е и българската АЕЦ " Козлодуй ". В формалния документ написа " извеждане от употреба на следните атомни електроцентрали ", което основава внушението за изцяло затваряне на тези централи, а не на обособени техни реактори.

В изявление за ФАКТИ енергийният специалист Иван Хиновски, ръководител на Българския енергиен и Минен конгрес, някогашен изпълнителен шеф на НЕК и някогашен зам.-председател на Борда на АЕЦ “Козлодуй”, означи, че сходно решение на Европейски Съюз би трябвало да касае единствено старите съветски нуклеарни реактори на родната АЕЦ (от първи до четвърти), които от дълго време са спрени, само че към момента не са изцяло изведени от употреба.

" Интересната детайлност е, че не може да се откри информация дали става въпрос за блоковете от 1 до 4 на АЕЦ " Козлодуй " или е годно и за пети и шести блок. Заключението на Европейския съвет не би трябвало да бъде и за последните два реактора, защото пети и шести блок имат доста дълъг запас и би трябвало да са в употреба най-малко още 10 години. Не сме единствено ние, които експлоатираме нуклеарна сила, ред други страни в Европейски Съюз развиват и имат проекти да не престават да развиват сходен вид енергетика. Реактори 5 и 6 са с задоволително равнище на сигурност и не би трябвало да са фокус на сходно внимание ", показа Хиновски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР