Както се очакваше новоизбраният незаконен директор на болницата в Овча

...
Както се очакваше новоизбраният незаконен директор на болницата в Овча
Коментари Харесай

Продължават беззаконията в болницата в „Овча купел”, а МЗ мълчи

Както се очакваше новоизбраният „ противозаконен ” шеф на болничното заведение в „ Овча купел ”, подложен от зам.-министъра на опазването на здравето Жени Начева, подарява всички парцели на болничното заведение, дарени за лекуване на елементарните хора - на Столична община.

Това става при липса на правно съображение и подписвайки декларация с погрешно наличие без боязън от погазването на закона, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Антон Живков заявява „ на кредиторите на сдружението, които не са съгласни с намаляването на капитала на Националната профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация, че са дадени обезпечения или е изплатен дългът ”.

Съгласно член 152 от Търговския закон, обаче, при съществуване на възражения от кредитори на сдружението, в тримесечен период от оповестяването на акта за понижаване на капитала, в случай че болничното заведение не изплати дълга към тях или не им показа съответно поръчителство, представляващият няма право да подаде заявление за понижаване на капитала. В случая, в законоустановения период са подадени възражения, като на кредиторите нито са изплатени отговорностите, нито са показани обезпечения, само че все пак изпълнителният шеф подписва декларация, че е платил и обезпечил всички кредитори.

На процедура за лечебното заведение следва неизбежна неплатежоспособност и разпродажба. Хиляди хора от цяла България остават без единствената си опция да получат сложно лекуване и рехабилитация на редица обществено значими болести поради апетитните парцели, които Столична община се бори да присвои от 20 години.

БГНЕС напомня, че на 23 април Софийската районна прокуратура разпореди инспекция след сигнала на шефа на болничното заведение доктор Йордан Иванчев. Все още министерството на опазването на здравето, което е принципал на болничното заведение, не е взело отношение към безобразията, които са правят от самоназначилите се лица.

Сигнал до прокуратурата

Сигналът до Софийска районна прокуратура е озаглавен „ незабавно!!! ” и подписан от законния изпълнителен шеф на Националната профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация /НСБФТР/ Йордан Иванчев. Една от най-апетитните и към момента неразграбени лечебни заведения – тази в „ Овча купел ”, е в тотална безтегловност заради нахлуването в директорския кабинет на лекар Антон Живков, без той да е вписан в Търговския указател, а доктор Иванчев не е освобождаван и не е уведомяван за никаква промяна. Живков, който твърди, че е изпратен персонално от здравния министър Кирил Ананиев, стартира да се разпорежда в болничното заведение.

В продължение на няколко дни в лечебното заведение се правиха безспорни беззакония – „ ровят се документи, борави се с персонални данни на личен състав, назначават се хора без правно съображение, подписват се фактури без представителна власт. Живков е отправял закани към личния състав и още какво ли не, заплашва го с уволняване, което мощно е обезпокоило чиновниците в болничното заведение ”, сигнализира още Иванчев в незабавния сигнал.

Борбите и апетитите за болничното заведение

През последните месеци има серия от кавги към болничното заведение в „ Овча купел “. Те са свързани с това, че тя е собственик на апетитни парцели и минерална вода с изключителни лечебни качества. Принципал на болничното заведение е здравното министерство, чието управление лишава минерални извори в “Горна баня ” и “Овча купел ” и прилежащите им здания, с цел да ги даде безплатно на Столична община. Решението се взима в миг, в който някогашният министър на опазването на здравето Николай Петров е в болнични. В този миг го замества Лидия Нейчева, която е фармацевт.

За ползи, свързани с апетитните парцели на болничното заведение, сочи фактът, че постройката е оставена да се разрушава, от години се водят нескончаеми каузи сред Софийска община и управлението на болничното заведение. През септември предходната година шефът на болничното заведение е получил писмо от Министерство на здравеопазването, в което се споделя, че капиталът му би трябвало да бъде понижен от 543 000 на 89 130 лв.. След този документ управлението би трябвало да трансферира на Общината парка, балнеолечебницата и двата парцела в квартал Горна баня. Това са почти 90% от всички капитали на болничното заведение.

Служителите на болничното заведение недоумяват за какво е тази атака за парцелите, откакто договорите по Оперативна стратегия „ Интелигентен напредък “ към този момент са подписани. Следователно, всички дейности по прекачване на парцелите ще бъдат непозволено осъществени в нарушавания на решение №30 на Министерски съвет. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР