Както се очакваше, България наложи вето на провеждането на първата

...
Както се очакваше, България наложи вето на провеждането на първата
Коментари Харесай

Северна Македония: След ветото на България трябва да бъдем смирени и трезви

Както се очакваше, България наложи несъгласие на провеждането на първата междуправителствена конференция със Северна Македония и с това попречи на взимането на решение и за Албания, написа " Независен весник ", отбелязвайки, че немското председателство твърди, че стартът на процеса е въпрос единствено на време, предава Българска телеграфна агенция.

За министъра по европейските въпроси на Германия Михаел Рот това несъгласие съставлява и персонално отчаяние, и застрашаване на сигурността на целия район, а и на Европа за дълъг период, написа изданието.

Смятам, че е цялостна покруса, че след дългото време похабено, а решение на въпроса за името с гърците, българите сложиха претенции към Република Северна Македония по вътрешни аргументи, декларирала Мадлин Олбрайт, някогашен държавен секретар на Съединени американски щати, написа в. " Република ". На чуване пред комисията за външни работи към Камарата на представителите на американския Конгрес на въпрос на конгресмена Грегъри Микс, Олбрайт декларирала, че новата администрация на Джо Байдън би трябвало да работи с Брюксел, с цел да може страните, които се стремят към Европейски Съюз, да не останат в чакалнята поради своите съседи, написа изданието.

Според Олбрайт би трябвало да се сложи въпросът по какъв начин България извършва своите отговорности към Европейски Съюз, написа скопският вестник.

След ветото на България би трябвало да бъдем смирени и трезви, би трябвало да се държим като възрастни. Не би трябвало да повтаряме грешката от срещата на върха на НАТО в Букурещ 2008 година, когато хванахме трета пътека. Нашето същинско проваляне ще бъде, в случай че вдигнем ръце или в случай че толкоз се фокусираме върху този въпрос с България, че забравим защо ни е нужен присъединителният развой, а това е развой, с който би трябвало да донесем Европа вкъщи, декларирал вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров, представен от в. " Слободен щемпел ".

Според Димитров страната не би трябвало да се отхвърля от намиране на съгласие с България.

Специалният делегат на държавното управление на Северна Македония за решение на неразбирателствата със София Владо Бучконски стартира през днешния ден своето първо посещаване в това му качество в България, оповестява " Слободен щемпел ".

По време на визитата си в София Бучковски ще има срещи с министъра на външните работи на България Екатерина Захариева, с премиера Бойко Борисов, с министъра на защитата Красимир Каракачанов, а в четвъртък ще се срещне с президента Румен Радев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР