Както "Банкеръ" съобщи, в петък (29 ноември) американският посланик Н.Пр.

...
Както "Банкеръ" съобщи, в петък (29 ноември) американският посланик Н.Пр.
Коментари Харесай

Газовите проекти с Гърция ще направят България истински енергиен център

Както "Банкеръ " заяви, в петък (29 ноември) американският дипломат Н.Пр. Херо Мустафа изнесе обществена лекция пред Атлантическия клуб. Мустафа разгласи, че задачата й у нас ще работи с българските си сътрудници за подсилване на демокрацията и възстановяване на опциите на свободен пазар в България. За задачата до дни в София ще дойде нов консултант от Департамента по правораздаване. На процедура Съединени американски щати ще употребяват текстове от собствен федерален закон, които разрешават на Вашингтон да постанова възбрана за издаване на американска виза на непознати държавни чиновници и членовете на тяхното семейство, които са свързани с корупция.

Публикуваме цялата лекция на американския дипломат с известни съкращения:

Вчера в Съединени американски щати беше Деня на благодарността, ден за размисъл върху всичко, за което сме признателни.

Тази година съм изключително признателна, че пребивавам в тази чудесна страна, България, работя с най-хубавия екип на посолство в цяла Европа и всеки ден узнавам повече за прелестните българи и тяхната просвета, както и за това, което ви вълнува.

Именно поради българския народ аз съм оптимист за бъдещето на България и за връзките сред нашите две страни.

Намираме се в повратен исторически миг. Тази година се означават трийсетгодишнината от рухването на Берлинската стена и петнайсетгодишнината от участието на България в НАТО. Съединени американски щати и България реализираха доста дружно през последните 30 години по повод укрепването на нашите връзки във военната област, търговията и връзките сред хората. Когато доктор Паси ме попита защо бих желала да приказвам по време на днешната лекция, аз означих, че ми се желае освен да направя проверка на актуалното положение на нашите връзки, само че също по този начин да предвиждам накъде считам, че сме се насочили през идващите 30 и повече години. Отбелязвам този миг като „ повратен “, защото взаимоотношенията ни се намират на ново равнище на напредък и взаимни дейности, чието начало беше поставено по-рано през седмицата с историческата среща сред президента Тръмп и министър-председателя Борисов.

Надявам се, че всички сте прочели съдържателното и доста взаимно изказване, което произтече от тази среща. Друг значим резултат е установяването на Рамка за стратегическо партньорство – пътна карта за продължение на нашето ползотворно съдействие в три значими области на нашия съвместен интерес: 1) съдействие в региона на сигурността и защитата, 2) съдействие в региона на стопанската система, търговията и енергетиката и 3) подсилване на демокрацията и върховенството на закона. Не се случва постоянно да подписваме такива документи и фактът, че го направихме с България, е знак за значимостта, която отдаваме, и капацитета, който виждаме в тези връзки.

Моята цел през идващите три години е да придвижвам това, в което виждаме бъдещето на нашите връзки през идващите 30 години, реализирайки споделена визия и издигайки още повече нашите стратегически връзки. Днес бих желала да се спра на целите, обрисувани в нашата Рамка за стратегическо партньорство, като първо ще направя резюме на настоящето положение, а по-късно – накъде сме се запътили в бъдещето.

На първо място, във връзка с сигурността и защитата: Съединените щати и България построиха солидни връзки в региона на сигурността от рухването на комунизма насам. България беше измежду първите страни, които се причислиха към Програмата за щатско партньорство през 1993 година и откриха партньорски връзки сред Българските въоръжени сили и Националната армия на щата Тенеси. Създадохме офис за отбранително съдействие към посолството през 1999 година През 2006 година подписахме двустранно Споразумение за съдействие в региона на защитата, което даде опция за по-голямо присъединяване на американски военнослужещи в двустранни и многостранни учения в България. Посредством Европейската самодейност за въздържане Съединени американски щати са вложили повече от 50 милиона $ за възстановяване на военните уреди в България, където американски ротационни подразделения постоянно се образоват взаимно със своите български сътрудници. Едно от първите ми визити отвън София беше в нашата взаимна база в Ново село – един добър образец за това какъв брой добре работят дружно нашите войски. Обхватът и честотата на нашето военно съдействие с България непрестанно нарастват, като през 2019 година имаме 200 взаимни военни мероприятия, в това число 19 учения, спонсорирани от Съединени американски щати.

От присъединението си към НАТО през 2004 година България е ангажирана с отстояването на мощна и свободна Европа и работи като благонадежден съдружник на Балканите – район от стратегическо значение за Съединените щати. Българските бойци се биха паралелно с американските в интервенции в Ирак и Афганистан и участваха в съдружни интервенции в Либия, Косово и Босна. Освен това в сходство с обещанията за разноски за защита, поети от всички съдружници по време на срещата на НАТО през 2014 година в Уелс, България следва проект за постигане на своята сложена цел за разноски за защита до 2024 година Скорошната покупка на многоцелеви изтребители Ф-16 показва, че България подхваща дейни дейности за военна рационализация, с цел да бъде още по-способен съдружник и сътрудник.

От наша страна, държавното управление на Съединени американски щати е вложило повече от 350 милиона $ под формата на разнообразни типове помощ за подсилване на сигурността, подпомагайки образованието и въоръжаването на Българските въоръжени сили през последните 30 години. Повече от 5000 български военнослужещи и цивилни представители на министерствата на защитата, вътрешните работи и външните работи са взели участие в американски обучителни стратегии. Освен това американските военнослужещи са построили добросъседски връзки с хората по места из цялата страна. От 2010 година насам Съединени американски щати си партнират с локални общини, осъществявайки близо 60 плана за създаване и възобновяване на учебни заведения и други обекти в цялата страна в поддръжка на българската тактика за социално-икономическо развиване.

И въпреки че към този момент вършим толкоз доста неща дружно в областта на сигурноста, и двете страни сме съгласни, че желаеме да вършим още повече, надграждайки върху постигнатите триумфи. Като част от Рамката за стратегическо партньорство ще стартираме нов разговор за създаване на десетгодишна пътна карта, с която да продължим да развиваме двустранното отбранително съдействие, с цел да противодействаме на морските, кибер- и хибридните закани в черноморския район. Ще увеличим броя на военните учения с българските си сътрудници, включвайки по-комплексни и динамични взаимни тренировки и учения. Съединените щати също по този начин ще продължат да поддържат напъните на България за рационализация чрез даване на помощ в региона на сигурността и улеснение на достъпа до напреднали американски военни технологии. Освен настоящите договаряния за придобиване на нова военна техника, ние също по този начин преглеждаме опциите за взаимно произвеждане на проделени артикули с военно предопределение.

На второ място, във връзка с стопанската система, търговията и енегетиката: Гордея се с нашите мощни стопански връзки и напредъка им през годините. През последните 30 години станахме очевидци на възраждането на България от руините на комунистическата планова стопанска система, построяването на преуспяващ информационно-технологичен бранш и големите изгоди от все по-задълбочаващите се връзки със западни компании. Американските компании са вложили над 2.5 милиарда $ в българската стопанска система под формата на ноу-хау и капитал. По този метод се сътвориха над 30000 висококвалифицирани и високоплатени работни места, по-специално в производството, енергетиката и съвременото земеделие, което подреди Съединените щати измежду първите шест страни, инвестиращи в България. Двустранната ни търговия понастоящем възлиза на над 1,2 милиарда $, като продължава да нараства. Американските компании внасят в България високотехнологични, авангардни артикули, като изключително висок растеж отбелязва износът на електронни технологии и устройства, елементи за авотомобилостроенето, атомно съоръжение и медицински технологии.

И това е единствено началото. Можем да създадем още по-висока икономическа стойност и по-големи обществени изгоди от двете страни на Атлантика. Съединените щати оферират поддръжката си и достъп на български компании до американски компании, с цел да помогнем на българския народ да стане по-богат и по-производителен. В идващите месеци ще срещнем българския бизнес с американски компании в границите на няколко търговски изложби, като първото такова в региона на сигурността, опазването на здравето и осведомителните технологии следва още идната седмица. Предстои и да подкрепяме и организираме още доста бизнес събития и да се съсредоточим повече върху стартъп компании, инкубатори и предприемачество. Надявам се, че българската диаспора ще се включи в този продан, тъй като тя може да предложи доста в това отношение и би трябвало да бъде неразривна част от бъдещото развиване на страната.

Ще продължим да работим с вашето държавно управление и икономическия хайлайф на страната, с цел да помогнем на България да се приготви за по-нататъшна интеграция в международни стопански структури и да стане жизненоважен и деен член на районната и световната стопанска система. Този прогрес, дружно с отключването на цялостния капацитет на американско-българските стопански връзки, обаче ще изисква възстановяване на капиталовия климат, на предвидимостта на регулаторната рамка, на тръжните процедури и на спазването на правата върху интелектуалната благосъстоятелност. Това също ще изисква по-голяма бистрота в комерсиалните договаряния и надеждна правосъдна система. Готова съм да задавам сложните въпроси, с цел да реализира позитивна смяна.

Предполагам, че всички към този момент сте видяли и прочели, че основна тематика по време на срещата в Белия дом беше енергийното съдействие. Президентът Тръмп и министър-председателят Борисов разискаха нашата споделена цел България да се трансформира в същински газов разпределителен център и главен източник на енергийна сигурност в района. Решена съм да поддържам напъните на България да диверсифицира енергийните си доставки, което включва създаване на газовата връзка сред Гърция и България (IGB) и присъединяване на страната в плануваното създаване от гръцка страна на терминал за полутечен газ в Александруполис. В началото на този месец пътувах дружно с посланиците на Гърция и Азербайджан, министъра на енергетиката, премиера Борисов и съответните търговски компании до хасковския район, с цел да проверим напредъка в построяването на гръцко-българската връзка, като ще продължа да проследявам деликатно строителните работи през идните седмици и месеци. Интерконекторът с Гърция и терминалът в Александруполис дружно ще отворят пътя за огромен импорт на полутечен природен газ, като в последна сметка вкарат действителна конкуренция на българския газов пазар, обезпечат надеждни газови доставки и разрешат на българския консуматор да се възползва от по-ниски цени.

За разлика от плана „ Турски поток “, който се стреми да трансформира България в изцяло директна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за полутечен газ дават обещание да създадат от България същински енергиен център и районно средище за търговия с природен газ. Но дано не стопираме дотук. Хъбът ще завоюва доста, в случай че има повече източници на газ. Затова дано изградим връзки със прилежащите страни – на север към Румъния и в северозападна посока към Сърбия, през Балканите, Унгария и Австрия. Ако България желае да стане енергиен център, извънредно значимо е тя да реформира личния си вътрешен газов пазар, гарантирайки обективен, недискриминационен и транспарантен пазар, което е основна причина за диверсификацията.

В нуклеарната област България е на прага да вземе значими решения. За тази цел ще доведем тук механически екип от американски специалисти, който да оцени наличните благоприятни условия и да стартира градивен разговор с българските си сътрудници по отношение на най-хубавото бъдещо развиване. Работейки дружно и вземайки поради стратегическите действителности и изменящите се пазарни условия, можем да очертаем най-хубавия път напред, ползвайки се от преимуществата на американския опит, в това число и в нуклеарната енергетика.

Фокусът върху нашите мощни двустранни връзки в този исторически миг е своевременен и значим, защото той носи по-широки последици за районната и интернационалната сигурност. Част от осъществяването на стратегическата ни визия за партньорство е поощряване ролята на България като жизненоважен районен състезател. Приветствам евроатлантическата ориентировка на България и образцовата проява на районно водачество в трансграничната сигурност и миграционния надзор с директен ангажимент по запазване на външните граници на Европейски Съюз. В началото на идващия месец България ще провежда взаимно с нас районен конгрес за противопоставяне на насилствения екстремизъм на Балканите като още една проява на своето районно водачество.

Съединени американски щати и България споделят и предпочитание да работят дружно посредством многостранни конгреси за поощряване на районното развиване в Централна и Източна Европа посредством разширение на жизненоважната енергийна, транспортна и цифрова инфраструктура. Чрез платформи като самодейността „ Три морета “ и „ Партньорство за трансатлантическо енергийно съдействие “ ще продължим да работим дружно за реализиране на съответен прогрес. Съединени американски щати също по този начин са подготвени да окажат поддръжка за битка против киберпрестъпността и подсилване на безжичните информационни мрежи на България, за усилване отбраната на България в региона на технологиите и нововъведенията. На последно място бихме желали да сме сигурни, че 5G мрежите на България са построени с подобаващ надзор за сигурност.

Надявам се, че сте забелязали активизиране на взаимодействеито сред нашите две страни през последния месец. Отново дублирам, че това е единствено началото. Предстои серия от високопоставени визити, с които ще дадем начало на нашия нов разговор. Всичко това е удостоверение за нашия ангажимент за взаимоотношение с България на най-високо военно и цивилно ниво.

И най-после по отношение на укрепването на демокрацията и върховенството на закона: Посолство ми ще работи с българските си сътрудници за подсилване на демокрацията и възстановяване на опциите на свободен пазар в България. С помощта на нашия нов консултант от Департамента по правораздаване, който ще дойде в София единствено след няколко дни, възнамерявам да работим едневременно с държавните органи и гражданския бранш за усилване върховенството на закона, поощряване независимостта на съда и битка с корупцията. За осъществяването на тази задача считаме да предприемем многостранен метод, в това число и посредством използването на по-твърди ограничения. Една такава мярка се планува в раздел 7031(с) от наредбата за противопоставяне на клептокрацията и права на индивида, включена в годишния закон за систематизиране на бюджета на Държавния департамент. С това законодателство се поддържат напъните на Съединени американски щати за битка с корупцията в международен мащаб, което директно визира ползите на външната политика, икономическата и националната сигурност на Съединените щати и на партньорските ни страни. То ни разрешава да постановяваме възбрана за издаване на американска виза на непознати държавни чиновници и членовете на тяхното семейство, които са свързани с корупция. Подобни съществени ограничения ще бъдат в интерес на България в дълготраен проект, защото прецизното придържане към върховенството на закона е неразривно обвързвано с политическото и икономическото преуспяване на България.

В допълнение към насърчаването на бистрота, всяка мощна народна власт би трябвало праволинейно да брани медийната независимост и да почита гласа на малцинството. Само когато се чуят всички гласове и когато жителите имат вяра на своето държавно управление и на държавните институции България може да доближи своя цялостен капацитет. Съединени американски щати ще продължат да поддържат българското гражданско общество, да предизвикват свободното и прозранчо медийно пространство и да акцентират значимостта от протекция на човешките права. В напъните ни за прогрес в областта на върховенството на закона извънредно оценявам построените партньорски връзки сред посолството и неправителствени организации, които посвещават напъните си за развиване на човешкия капитал и поощряване на правосъдна промяна и способства за триумфа на България и развиването на частния й бранш.

В умозаключение би трябвало да доклада, че всичко реализирано до момента в нашето обхватно съдействие е построено с трийсетгодишните старания на доста от присъстващите тук през днешния ден. Успехите ни пристигнаха с помощта на взаимното ни предпочитание да забележим триумфа на другия и да израстваме като съдружници и сътрудници в един свободен, безвреден и проспериращ свят. Със сигурност през последните 30 години сме постигнали доста дружно. Въпреки това на хоризонта се обрисува още доста, с което да се похвалим пред идващите три, трийсет и още повече години.

През времето, което ще прекарам в България, се надявам освен да опозная елементарни български жители, които в всекидневието си демонстрират храброст, темперамент и творчество, само че и да употребявам големия капацитет на българския народ, с цел да изведем партньорството сред Съединени американски щати и България на по-високо равнище. За мен е същинска чест, че мога да имам водеща роля в тези значими връзки, и на драго сърце ще работя с вас за постигането на нашите общи цели.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР