Срещата на премиера Бойко Борисов с президента на САЩ Доналд

...
Срещата на премиера Бойко Борисов с президента на САЩ Доналд
Коментари Харесай

Срещата на Борисов с Тръмп не е награда за покупката на F-16

Срещата на премиера Бойко Борисов с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп не е премия за закупуването на изтребителите F-16, съобщи пред Американската комерсиална камара посланикът на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа.

Българският министър председател ще се срещне с Тръмп на 25 ноември в Белия дом. Сред водещите тематики на диалозите във Вашингтон ще бъдат зловредните въздействия, които заплашват българския суверенитет, и по какъв начин България и Съединени американски щати могат да им се опълчват.

Президентът Тръмп желае да разиска и опциите за по-голямо ползване на американски полутечен газ от България и преноса на американско гориво към Централна Европа през българската мрежа и хъб “Балкан”.

В петък американският дипломат Херо Мустафа заяви, че Съединени американски щати ще изпрати екип от енергийни специалисти, които да оказват помощ за развиването на България като енергиен център на Балканите. Американските експерти ще посетят АЕЦ "Козлодуй " и "Белене ", както и хранилищата за газ в страната. "Прекрасно е, че България има благоприятни условия за доставка на газ от други източници, с изключение на Русия. Така е допустима диверсификацията, т.е. - да не зависите единствено от една страна ", акцентира Мустафа.

Нейните упования са Тръмп и Борисов препотвърдят отличното съдействие сред двете страни във всички сфери - сигурност, енергетика, стопанска система, туризъм. По думите й България отбелязва сериозен прогрес в спазването на върховенството на закона и битката против корупцията.

Все отново има настройки, че Доналд Тръмп и Бойко Борисов ще беседват и за подписаната тази година договорка, с която България купува осем новопроизведени изтребители F-16 Block 70 за 2.1 милиарда лева

"САЩ и България са съдружници в НАТО и президентът чака с неспокойствие диалозите по какъв начин двете страни да засилят общите си планове в региона на сигурността, с цел да обезпечат непоклатимост в района на Черно море”, се споделя в известието на Белия дом, с което бе оповестено визитата на Борисов във Вашингтон.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР