Както анонсира миналата седмица, днес премиерът Николай Денков свиква Съвета

...
Както анонсира миналата седмица, днес премиерът Николай Денков свиква Съвета
Коментари Харесай

Вместо Радев да свика КСНС, премиерът събира Съвета по сигурността

Както анонсира предходната седмица, през днешния ден министър председателят Николай Денков привиква Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Той би трябвало да изземе ролята на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), който президентът Румен Радев редовно отхвърля да свика, в това число и след офанзивата на " Хамас " против Израел. Вместо това Радев измисли нова форма - " консултативна среща ", в която не бяха поканени ръководителите на парламентарните групи, които другояче по закон вземат участие в КСНС. 

В Народното събрание пък му отвърнаха на идващия ден с Председателски съвет, без да са поканени представители на " Дондуков " 2 - също забавна форма в случай, че ролята на Председателския съвет в Народно събрание е да се занимава с ежедневното действие на Народното събрание, с дневния ред в зала, с съответните закони.

Така предходната седмица след Председателския съвет, в който взе участие след " консултативната среща ", министър председателят разгласи, че ще свика Съвета по сигурността във вторник. А съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков даде да се разбере, че този съвет би трябвало и в този момент, и в бъдеще да измести КСНС, като се аргументира и с това, че по Конституция националната сигурност и външната политика са в прерогативите на държавното управление, не на президента.

В Съвета по сигурността към Министерски съвет по право влизат: министрите на вътрешните работи, защитата, външните работи, финансите, началникът на защитата, основният секретар на Министерство на вътрешните работи, ръководителите на ДАНС и цивилното разузнаване (ДАР), шефът на военното разузнаване, началникът на НСО, секретарят на Съвета по сигурността, както и двама представители на президентството, избрани категорично с декрет на президента. Той самият също може да взе участие персонално, в случай че пожелае.

Съветът се ръководи от министър-председателя, който в случай че реши, може да кани на съвещание и ръководителя на Народното събрание, ръководителите на парламентарни комисии, народни представители, други министри, както и ръководители на ведомства и други организации.

От известието на Министерски съвет за идното по здрач съвещание не излиза наяве кои са поканените през днешния ден.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР