Какъв празник почита православната църква на 30-ти октомври? Кой празнува

...
Какъв празник почита православната църква на 30-ти октомври? Кой празнува
Коментари Харесай

Ето кой празнува имен ден днес

Какъв празник уважава православната черква на 30-ти октомври? Кой чества имен ден на този ден?

Ето кой чества имен ден на 30-ти октомври.

На 30-ти октомври православната черква уважава паметта на Свети Зиновий и сестра му - Света Зиновия.

Според преданието те живели през 3 век в килийския град Ег. Родителите им били благочестиви и възпитавали децата си в християнството. Но те останали сираци рано.

Зиновий получил подарък от Бога - чудотворство. Той лекувал заболели хора посредством молитва и възлагане на ръце. Неговите добродетели и чудеса го популяризирали за региона. Егейските християни го избрали за свещеник и той наставлявал паството си умно.

По време на Диоклетиановото гонения в град Егей пристигнал императорският жрец Лисий. Той имал за цел да склони християните да се отрекат от вярата си. Мъченически потърпевши Астерий, Неон, Клавдий и сестра им Теонила. След това пристигнал ред на Зиновия и Зиновий. Те били наказани на гибел. Мъчениците тръгнали с наслада и молитва. Те мълвели: " Благодарим Ти, Господи, загдето ни удостои да се подвизаваме с добър героизъм, пътят да свършим, вярата да запазим. Направи ни участници в Твоята популярност и ни причисли към ония, които са удобни на Тебе, тъй като Ти си мил вовеки! ".

Свещеномъчениците Зиновий и Зиновия били посечени с меч. От небето ги повикал глас към нетленни венци и безконечен живот. Те предали с наслада душите си на Бога.
На 30-ти октомври имен ден честват Зорка, Зоран, Зорица, Зорница. Желаем ви доста здраве, благополучие и триумфи!
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР