Какъв е вашия поглед върху кампанията на коалицията “ГЕРБ-СДС и

...
Какъв е вашия поглед върху кампанията на коалицията “ГЕРБ-СДС и
Коментари Харесай

Говорят младите политолози: Ще бъдат ли ГЕРБ-СДС по-силни от хаоса?



Какъв е вашия взор върху акцията на обединението “ГЕРБ-СДС ” и ще бъде ли от изгода тази анти-Радев реторика, която влагат представителите на някогашните ръководещи при всяка своя обществена изява?

Атанас Радев: Тази изразителност не е нова, а резултат от спора сред бившето ръководещо болшинство на ГЕРБ и президента Радев. Ние сме привикнали да виждаме президента в ролята му на критикар, а от няколко месеца държанието му е променено поради това, че е единствената законна институция все още. Виждаме неналичието му на ясна позиция и двоякост по проблема със зелените документи. Но да се върнем на самия президент Радев - несъмнено неговия престиж и име се дължи на обстоятелството, че оспорваше престижа на някогашния министър председател Борисов. Това е един от класическите закони на властта - с цел да излезеш напред би трябвало да оспориш непоклатимия престиж. В този смисъл анти–Радев реториката ще бъде печеливша към твърдия електорат на ГЕРБ, само че съгласно мен се бърка в метода и посланията. Кандидатът за президент от ГЕРБ – проф. Анастас Герджиков прокарва една по-умерена линия на консенсус, на обединяване и съдействие. Но държанието на Борисов не допуска това - мисля, че това ще обърка самите гласоподаватели на ГЕРБ и ще отблъсне периферния избор.

Николина Стратиева: Главната цел в акцията на обединението ГЕРБ - Съюз на демократичните сили е да стои като постоянният избор и да успее да върне част от електората си, който по една или друга причина е изгубил. Това, което следим, е е отрицателна изразителност и от двете страни, както от страна на ГЕРБ, по този начин и на Радев. Въпреки това, има възможност последните ограничавания поради COVID-19 и анти-Радев реториката да бъде от изгода на ГЕРБ-СДС за привличане на още гласоподаватели, които не са част от твърдия електорат на обединението.



Може ли да се твърди, че в актуалната акция, а и с оглед последните социологически данни, тече развой на активизиране на електората и най-много на твърдото партийно ядро? Ще съумеят ли да привлекат периферните гласоподаватели и в случай че да – от кои политически сили?

Атанас Радев: В предходния въпрос се пробвах да направя тази записка, че има комплициране в посланията за двата избора. По последните фотоси на публичните настройки се вижда, че ГЕРБ ще бъде първа политическа мощ, само че това не значи, че тя ще ръководи. Смятам, че делът на периферните гласоподаватели ще бъде доста дребен, поради появяването на новия политически план на “Харвардската лига ”. Както споделих, делът ще бъде дребен, само че можем да предположим, че ще бъде от гласоподаватели, разочаровани от протестните партии.

Николина Стратиева: В последните две акции на ГЕРБ-СДС наблюдавахме тъкмо това - опити за активизиране на твърдия електорат. Социологическите изследвания през месец юли демонстрират, че част от гласоподаватели на обединението от април месец са дали своят вот за Има Такъв Народ през юли. Голяма е вероятността тъкмо тези гласоподаватели да се върнат към първичния си избор - ГЕРБ-СДС. Все отново преднината на някогашните ръководещи идва в спада на доверие от страна на други партии.



В последните седмици съществуват отзиви в общественото пространство, че ГЕРБ още веднъж се приготвя да ръководи и че се влагат доста старания в тази посока. Как гледате на сходна поръчка и считате ли, че съществува въобще такова желание?

Атанас Радев: Вижте, в политическото пространство все още има две линии на опълчване – пропротестна и пропрезидетска линия, които се пресичат в полетата на няколко партии, които се обрисуват да бъдат водещи в 47-ия парламент. И точно тези линии ще бъдат сплотяващи за основаването на съдружен кабинет. Намеренията на ГЕРБ ще останат неосъществени поради това, че моментните фотоси на настройките демонстрират, че новите (протестни) партии ще имат болшинство, за сметка на старите партии

Николина Стратиева: Можем да кажем, че невъзможността на другите партии, които се оповестиха срещу така наречен “статукво ” да създадат държавно управление, дава огромен плюс на ГЕРБ, която ръководи страната от десетилетие. Позицията на обединението през последните месеци като съпротива беше комфортна и добре изиграна. А скорошните изказвания на Бойко Борисов, че задачата на ГЕРБ е да бъде в още веднъж ръководството, демонстрират твърдите им планове.

Автор на поредицата е Ивайло Илиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР