Какъв е смисълът на бързите тестове? Те имат търговски смисъл.

...
Какъв е смисълът на бързите тестове? Те имат търговски смисъл.
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони

Какъв е смисълът на бързите проби? Те имат търговски смисъл. Този тест е превъзходен в края на епидемията, само че ние сме първоначално. Днес имаше обява по какъв начин някой е надвил с концепцията за бързи проби и са изхарчени половин милиард за проби в Испания, които са ненадеждни. Докато съм на това място, няма да разреша търгаши да подведат страната да похарчи милиони. Няма да надделее мнението на други.
Това бе безапелационното мнение, което изрази в предаването " Лице в лице " по бТВ шефът на оперативния щаб за битка с COVID-19 генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски.

" Единственият метод да предотвратим подобен внезапен взрив, какъвто има в някои страни е хората да останат по домовете си. В обстановката, в която няма нито ваксина, нито лекуване, едиственият метод е да се ограничи контактът, тъй като вирусът се предава от човек на човек. За страдание пикът най-вероятно ще е към Великден ", сподели още ген. Мутафчийски.

Той показа, че през днешния ден лекари, които работят в Италия са му изпратиха техния най-нов протокол. При нас е общопризнат този метод и е одобрен този метод на лекуване към този момент при нас.Тази скица е доказана и в Съединени американски щати. Става въпрос за използване за лекуване оповестения хининов препарат и антибиотик. " Имаме налични количества и в допълнение се доставяме с него. Има противопоказания - преди всичко би трябвало да се откри дали пациента може да обработва този препарат, дали има бъбречна непълнота или чернодробни болести. Всички, които са в болница и са в тежко положение се лекуват с този препарат. ", сподели още шефът на Щаба.

Относно даренията той разясни, че се конкретизират от какво има потребност и даренията се вършат за такива съответни неща. " Болниците са затруднени тъй като имат контракти за дезинфектанти, само че там цените са закрепени, а сега са тройно нагоре. ", сподели още ген. Мутафчийски.

" Няма заплаха да се презапасим са апарати за обдишване. Борим се за 250 -300 апарата от Китай. Успяха някои донори да дарят апарати, които са били на склад към 25 апарата са и са дарени единствено в София. Във всяка болница има анестезиолози и реаниматори. По принцип има недостиг на анестезиолози, има и застаряване на лекарите и сестрите, само че ние сме длъжни да се оправим с това което имаме. ", бе безапелационен Мутафчийски.

" Преди четири дни Франция ограничи тестванията по рекомендация на СЗО, Германия през днешния ден ги ограничи по рекомендация на СЗО. Румъния през днешния ден разгласи, че ще се тестват всички жители в Букурещ. Това е нов вирус, нова болест. И аз желая да разберем за 5 минути по какъв начин да се лекуваме, само че това е невероятно. Ако това беше преди 10 години, още нямаше да сме разбрали от какво боледуваме даже. " сподели още шефът на щаба по отношение на тестването на хората в другите страни.

По думите му PSR тестванията, които той дефинира като сигурни, се купуват от няколко дистрибутора. " Запасите са ни до 7-8 до 10 хиляди напред и това също е с помощта на донорите. ", регистрира Мутафчийски.

Епедемиологичното изследване се прави след края на епидемията, а не преди този момент. Тогава ще употребяваме бързи проби, само че които са сигурни. На пазара сега има проби, които са с 30% меродавност, и тя ще остане такава. Със сигурност в даден миг ще има тест, който е меродавен и бърз. Работят и в Съединени американски щати и в Израел в тази посока, увери ген. Мутафчийски.

Той бе безапелационен, че не би приел несертифицирани апарати, по същия метод както не би приел недостоверни проби, тъй като всеки уред би трябвало да има документ за качество, признат в Европейски Съюз, тъй като сме част от Съюза, изясни той.

Относно карантинирането на всеки пристигнал от чужбина Мутафчийски изясни, че това е военна тактичност - взима се по хипотеза, че всички, които влизат в страната може да са вирусоносители и се слагат под карантина, тъй като няма метод да се откри дали тези хора са инфектирани или не. По думите му, когато се слага карантина цялото семейство се икономисва запас, тъй като е разумни щом един член на фамилията е болен всички да са инфектирани. В момента ние не разполагаме със 100% достоверни проби, само че PSR тестванията са с най-висока меродавност, акцентира още един път на мнението си шефът на щаба.

Запитан дали се усеща повече военачалник, в сравнение с доктор Мутафчийски отгооври: " Винаги съм бил доктор, нищо че в последно време доста хора се пробват да не помнят това. С пижама ли да съм облечен? Това е работното ми облекло, в операционната съм с други облекла, каквито се изискват за работа там. "

" Толкова доста неща се направиха, те би трябвало да дадат резултат, няма по какъв начин да не дадат. България изпревари доста други страни в Европа, подхванати бяха ограничения авансово и това се регистрира и от другите страни. ", приключи диалога генерала, като преди този момент показа, че има чувство, че са минали не три седмици, а три месеца от началото на изключителните ограничения.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР