Какъв е рискът от инвестиране в дадена страна? Като се има

...
Какъв е рискът от инвестиране в дадена страна?
Като се има
Коментари Харесай

Ето кои държави имат най-висок и най-нисък инвестиционен риск

Какъв е рискът от вложение в дадена страна?

Като се има поради бързият напредък на разрастващите се стопански системи и опциите, които те могат да предложат на вложителите, поражда въпросът: дали вложението в чужбина е обвързвано с риск и по какъв начин може да се проучва този риск?

За да отговорят на този въпрос, с потреблението на огромни бази данни специалисти направиха оценка на рисковете в страните по света въз основа на анализите на Асват Дамодаран от Stern School of Business към Нюйоркския университет.

Инвестиционният риск в обособените страни е друг заради доста аргументи. Те могат да бъдат повлияни от геополитическите фактори, като да вземем за пример политическия риск, дали са в ранен стадий на напредък или имат постоянни индикатори.

За да придобие по-ясна визия за риска на страните, Дамодаран проучва следните общи фактори:

Политически риск: тип на режима, корупция, равнище на конфликт Правен риск: отбрана на правата на благосъстоятелност, договорни права Икономически риск: икономическа диверсификация

Освен това оценен е и рискът от несъстоятелност на дадена страна, който е постоянно употребен индикатор на финансовите пазари. Когато дадена страна не извършва отговорностите си, това постоянно води до разтърсвания на пазара и други отрицателни последствия, които могат да продължат с години. Този риск оказва непосредствено въздействие върху новите технологии във всички сфери – компютри, изкуствен интелект, енергетика и така нататък

Заедно тези фактори, както и други сходни, дават оценка на рисковата надбавка за страната, която съставлява спомагателен риск на даден пазар. Съединени американски щати служат като база за премерване на спомагателния риск на всяка страна.

Нивата на капиталов риск през 2023 година

Ето по какъв начин наподобява TOP-10 рейтингът на страните с най-голям капиталов риск:

Както може да се види от таблицата нагоре, петте страни с най-голям капиталов риск са: Беларус, Ливан, Венецуела, Судан и Сирия. В Беларус се намират съветски военни сили и страната е наоколо до деен боен спор и евентуални бъдещи военни спорове. Венецуела от години се сблъсква с хиперинфлация и ширеща се корупция.

Държави с нулев риск: Австралия, Канада, Дания, Германия, Лихтенщайн, Люксембург, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур, Швеция, Швейцария, Съединени американски щати. Високият рейтинг се дължи на фактори като държавни облигации с рейтинг ААА, ниски равнища на корупция и надеждна отбрана на правата на благосъстоятелност.

Къде сме ние?

Инвестиционният риск на България е на равнище 2,4%, като най-близо до нас в този самобитен рейтинг са Либия и Перу. Всъщност ние сме на 122 място от 176 вероятни, което не е доста добре, само че има и по-зле от нас.

Ръстът на разрастващите се стопански системи предлага благоприятни условия за вложителите заради демографското въздействие, растежа на Брутният вътрешен продукт и софтуерния прогрес, които се следят по света.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР