Как ви звучи чисто нов електрически Volkswagen ID.3 за пари,

...
Как ви звучи чисто нов електрически Volkswagen ID.3 за пари,
Коментари Харесай

VW в Китай излиза евтино... но не опитвайте да си внесете кола в Европа

Как ви звучи чисто нов електрически Volkswagen ID.3 за пари, които не биха ви стигнали дори за Dacia Spring? Твърде е хубаво, с цел да е истина, само че такава е действителността на цените в Китай. Решите ли, обаче, да си внесете в Европа електрически автомобил от КНР, прекомерно допустимо е против вас да се изправи производителят с цялата си юридическа и финансова мощност. Наистина е прекомерно хубаво, с цел да е истина.

От първа ръка сега го схваща немският търговец на коли Грегори Брудни, който води правосъдна борба с Volkswagen поради импортирани от него 22 електрически джипа ID.6 от Китай с желанието да ги продава в Европа.
 Volkswagen губи в конкуренцията за електрически автомобили в Китай
Топ произродителят на коли в Европа губи в конкуренцията за електрически автомобили в Китай

Все още изостава от Tesla

История за два пазара

Докато в Европа и Съединени американски щати електрическите автомобили занапред излизат от категорията " скъпа играчка " и цените им са доста по-високи от тези на моделите на бензин, газ и дизел, в Китай обстановката е доста по-различна. Там индустриалните разноски са доста ниски, има съществено държавно подкрепяне и гневна конкуренция сред локални и задгранични играчи.

Както отбелязва Car Scoops, китайската цена на VW ID.3 е еквивалента на 16 000 евро (за да се върнем към сравнението от първото изречение, Dacia Spring коства в Европейски Съюз най-малко към 20 000 евро, а у нас стартира от 43 100 лева). В Германия е 40 000 евро.
 Проблемите на Volkswagen с електрическите автомобили се утежняват
Проблемите на Volkswagen с електрическите автомобили се утежняват

Поръчките за електрически автомобили са намалели до 150 000 в Европа. Това е с 50% по-малко от 300 000 от предходната година.

Моделът ID.6 за момента е извънредно разполагаем единствено в Китай, като той съставлява удължена 7-местна версия на кросоувъра ID.4. Цената му в Китай стартира от 33 700 евро, до момента в който в Германия по-малкият ID.4 излиза най-малко 40 335 евро.

Накратко казано, вносът е примамлива опция за търговците.

Как Made in China се трансформира в правосъден проблем

Брудни закупил 22 броя ID.6, внесъл ги, компанията му направила някои модификации на возилата и обновила софтуера им и получил публично позволение от немските управляващи возилата да излязат на пътя.

Когато обаче търговецът опитал да разгласи електрическите автомобили за продажба, VW се намесили. Автомобилният колос си е издействал и правосъдна заповед за конфискуване на транспортните средства, като упорства те да бъдат бракувани. Говорител на Volkswagen съобщи пред Automobilwoche, че създадените в Китай модели не са същите като продаваните в Европа и не покриват някои законови условия като автоматизирано незабавно набиране при случай.
 Volkswagen стопира произвеждане на модели в най-големия цех за електрически автомобили в Европа
Volkswagen стопира произвеждане на модели в най-големия цех за електрически автомобили в Европа

Той спря и производството на електрически автомобили в завода си в Дрезден предишния месец

Така или другояче, търговецът оспорва правосъдната заповед и е подготвен на дело с претекста, че джиповете са публично избрани като годни за придвижване. В момента Брудни заплаща по 8000 евро на месец за съхранението им и рискува да даде по още 15 000 евро за унищожаването им при крах в съда.

Hyundai победиха при подобен проблем от 2021 година, обвързван с внасяни от страни отвън Европейски Съюз коли. Тогава обаче корейският производител употребява законодателството за отбрана на комерсиалната си марка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР