Как трябва да реагират страните на действията, включващи агресия на

...
Как трябва да реагират страните на действията, включващи агресия на
Коментари Харесай

Най-новата история на санкциите на САЩ срещу Русия

Как би трябвало да реагират страните на дейностите, включващи експанзия на непозната територия? Една от прилаганите тактики е санкционирането, което ползва стопански ограничавания върху държавни управления, бизнеса и даже обособените жители на дадена страна. На доктрина тези санкции трябват а основат такова влияние, че да разубедят по-нататъшната неприязън.

Днес Съединени американски щати имат наложени повече наказания от която и да е друга страна и една от най-всеобхватните им стратегии е ориентирана към Русия. Ето къс обзор на тези наказания, показани от Visual Capitalist. Данните са от Изследователската работа на Конгреса и Министерството  и Министерството на финансите на САЩ .

Санкциите най-често се вкарват, откакто президентът издаде изпълнителна заповед, с която се афишира изключително състояние. Това дава специфични пълномощия за контролиране на търговията с държавата-агресор.

След инвазия в Украйна през 2014 година

На 18 март 2014 година Русия анексира Крим. Това беше наказано от Съединени американски щати и други страни и те постановиха широкообхватни наказания.

Като цяло тези наказания засягат 480 юридически лица (включително компании и държавни агенции), 253 физически лица, 7 плавателни съдове и 3 самолета. Санкциите против кораби и самолети може да наподобяват странни, само че тези активи постоянно са благосъстоятелност на глобени хора. През февруари 2022 година да вземем за пример Франция задържа товарен транспортен съд, принадлежащ на глобена съветска банка.

След намесата в изборите в Съединени американски щати

Администрациите на трима президенти - Обама, Тръмп и Байдън постановиха наказания против Русия за " злонамерени кибер действия ". Общо тези наказания засягат 106 юридически лица, 136 физически лица, 6 самолета и 2 кораба.

Основна цел е цел " Агенцията за интернет проучвания " (IRA). Преди изборите през 2016 година 3000 реклами, спонсорирани от ИРА, доближиха до 10 милиона американци във Фейсбук. Този проблем ескалира в навечерието на изборите през 2020 година, като 140 милиона американци са били изложени на агитация, съгласно информациите.

Освен това Съединени американски щати имат разнообразни наказания за противопоставяне на съветското въздействие в Сирия, Венецуела и Северна Корея. Те засягат 23 юридически лица, 17 физически лица и 7 кораба. Конкретни субекти включват компанията " Рособоронекспорт, която е държавен експортьор на оръжие, който беше глобен за доставка на сирийското държавно управление.

Руското държавно управление беше упрекнато и в отравяне на двама души през последните години.

Първият случай замесва името Сергей Скрипал, някогашен офицер от съветското разузнаване, за който се твърди, че е бил токсичен през март 2018 година на територия на Обединеното кралство. Вторият е съветският опозиционер Алексей Навални, който е бил токсичен през август 2020 година

Заради тези два случая са осъдени девет физически и пет юридически лица.

След инвазия в Украйна през 2022 година

Съединени американски щати вкараха редица наказания в отговор на последното навлизане на Русия в Украйна. Според изпълнителна заповед, издадена през февруари, под глобите попадат огромни съветски финансови институции и техните дъщерни сдружения (общо 83 лица). В този лист са включени двете най-големи банки в страната, Sberbank и VTB Bank. Заедно те държат повече от половината от всички съветски банкови активи.

Санкционирани са и 13 частни и държавни компании, които се смятат за обилни за съветската стопанска система. В тези 13 са включени " Ростелеком ", които е най-големият снабдител на цифрови услуги в Русия и " Алроса ", най-голямата компания за рандеман на диаманти в света.

Действат ли глобите?

Няма едностранен отговор на този въпрос. Мнозина са съгласни да вземем за пример, че глобите са изиграли значима роля за прекратяването на либийските стратегии за оръжия за всеобщо заличаване.

Според критиците обаче налагането на стопански наказания в дадена страна може да докара до непредвидени последствия. Едно от тях е отдалечаването от финансовата система на Съединени американски щати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР