Как се справят двадесетте най-големи летища в Западна Европа по

...
Как се справят двадесетте най-големи летища в Западна Европа по
Коментари Харесай

Международните летища Истанбул Сабиха Гьокчен и Палма де Майорка отвяват конкуренцията

Как се оправят двадесетте най-големи летища в Западна Европа по време на нови коронавирус ограничавания и война? Като цяло можем да твърдим, че всички те се възвръщат с бързи темпове по отношение на 2021 година, само че единствено две съумяват да " минат " предпандемичните равнища на потенциала си.

Класацията на Official Aviation Guide слага най-голямото летище във Англия - Хийтроу преди всичко по възобновяване. С 825 000 планувани места тази седмица потенциалът на лондонския аеропорт се усилва три пъти по отношение на същата седмица на предходната година и е " единствено " 15% по-малък, в сравнение с през 2019 година
 Как наподобява първото в света летище за летящи коли
Как наподобява първото в света летище за летящи коли

Летището може да работи с електрически дронове и летящи таксита

Международнoто летище Истанбул Сабиха Гьокчен е единственото летище в първите двадесет, което през миналата седмица е имало с 2,4% по-голям потенциал от същия миг през 2019 година Като през седмицата - сред 16 и 23 май той е достигнал 386 406, увеличавайки се с внушителните 34.6% на годишна база и с 1% на седмична.
 Снимка 576026
Източник:

Положителен растеж на потенциала през седмицата отбелязва единствено още едно летище в Западна Европа - Палма де Майорка. Испанското летище регистрира 10.7% растеж по отношение на предпандемичните равнища, достигайки 461 659. Годишният растеж на потенциала на аеропорта възлиза на 197.1%.

С потенциал 100% по-голям от миналгодишния си новото летище Истанбул заема пета позиция. Близо историческите равнища от 772 192 са с едвам 1.8% по-ниски по отношение на регистрираните през същия интервал на 2019 година.
 15 строителни компании се състезават за ремонта на паркинга на Летище София
15 строителни компании се състезават за ремонта на паркинга на Летище София

Осигурено е нужното финансиране, сподели шефът на летището

В другия завършек на спектъра са интернационалното Летище Мюнхен. Германският аеропорт към момента е с 29% под потенциала си за 2019 година, макар че той се е нараснал с три пъти на годишна база, достигайки 464 937.

Друго летище, което към момента е с под 25% от историческите си равнища е Копенхаген. Датското летище също като това Мюнхен утроява потенциала си на годишна база - до 303 775.

Летищата в Стокхолм и Рим Фиумичино се намират в сходна обстановка.

" Дюфри София " ще придобие част от активността на концесионера на столичното летище

Става въпрос за цялата активност, обвързвана с даване на търговски услуги на пасажери с безмитни и обмитени артикули

Блокадите в Китай

се отразиха на световните самолетни компании през миналата седмица и общият брой на местата още веднъж падна под деветдесет милиона. Като Китай регистрира в допълнение 25% понижение на потенциала през седмицата. С 8.6 милиона места Китай е в една от най-ниските си точки на потенциал от януари 2020 година и в кратковременен проект е малко евентуално някакво доста усъвършенстване поради настоящите ограничавания.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР