Как се прави изложба и книга, посветени на някого, за

...
Коментари Харесай

Негово фотографско величество Георг Волц

Как се прави галерия и книга, отдадени на някого, за който съвсем нищо не е известно? Пред това предизвикателство са изправени кураторите в изложба Synthesis в хода на основаването на експозицията " Непознатият фотограф " - тя за първи път показва направеното от Георг Волц (1863-1917), едно от значимите имена в ранната история на фотографията в България, сътрудник от фронта, формален велможа фотограф на цар Фердинанд.
Българско барикада, 1912 година Кой е Георг Волц?
Зад отговора на този въпрос стоят над три години труд. Волц е от холандско-италиански генезис, а преди изясняването на фактологията към живота му той от време на време е определян като немец.

Животът му стартира от Нафплио, първата столица на Гърция след освобождението й от Османската империя. Баща му Едуард Волц работи като адютант на принц Отон I Баварски, разгласен за цар на намерилата самостоятелност Гърция през 1832 година, а майка му е Елизабет Мацолини, италианка на дипломатическа работа в Бавария. Въпреки че родителите му възнамеряват той да стане духовник, младият Волц е разчувствуван от новите благоприятни условия пред фотографията и отпътува за Париж, където се посвещава напълно на снимането. Заедно с френската си брачна половинка той се връща в Гърция, в това време става татко на пет деца.
Княз Борис като дете, 1904-1906 година
Посещава България за първи път през 1890-те години, когато снима построяването на жп линията София-Роман и изготвя топографските карти и фотографиите, нужни за изчисленията на инженерите. През същото десетилетие Волц се разделя със фамилията си в Гърция и трайно се заселва в София. Открива две фотографски ателиета - първо на ул. " Леге ", а по-късно и на " Славянска ", където мястото е известно като " Музей на фотографията " (не е ясно какво тъкмо е показвано в него).
Изглед към бул. " Мария Луиза " и Шарения (Лъвов мост) в София, началотона века. 1900-1910 година
В началото на ХХ век Волц става формален фотограф на цар Фердинанд. Въпреки напредналата си възраст Волц снима Балканската, Междусъюзническата и Първата международна война, а фотосите му са оповестени както в България, по този начин и в западната преса. Умира през 1917 година след настинка, която хваща, до момента в който снима сраженията по време на Първата международна война. Семейството му в София изпада в тежко финансово състояние след политическите промени през 1944 година
Старата (Римската стена) в София. 1900-1910 година Възстановена история
" Когато започнах да групирам информация, с цел да мога да оформя неговата биография, се сблъсках с казуса, че до този миг не е писано съвсем нищо за него ", споделя Биляна Карастоянова, куратор на изложбата дружно с Надежда Павлова и изследователка на архива на Волц. Пред двете стои и още една компликация - като изключим известната му фотография на кръга " Мисъл " (Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Петко Тодоров, Кръстьо Кръстев), съвсем нито една друга негова снимка не е подписана с името му, даже и да е неведнъж оповестена във времето.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР