Как се прави българско розово масло? Розите със сигурност са

...
Как се прави българско розово масло? Розите със сигурност са
Коментари Харесай

Как се прави българско розово масло – видео

Как се прави българско розово масло? Розите сигурно са едни от най-красивите цветя в света. Те обаче са почитани освен поради несравcнимата си миризма, само че и поради безбройните изгоди за здравето, които етеричното масло от роза има.

Хората в Иран назовават ​​розата – „ Цветето на пророка Мохамед ” – което има решаващо значение в иранската обичайната медицина. Това е свято, антично растение, чиито здравословни свойства се употребяват и до през днешния ден.

Въпреки че произлиза от Иран, най-големият производител на розово масло през днешния ден с всеобща доминация е България и нейната единствена по рода си Розова котловина . Така българската Rosa Damascena е безпогрешно най-хубавата в света. Розата се счита за кралицата на всички цветя и още от дълбока античност е ценена поради хубостта си. Тя символизира религия, непорочност и обич.

Характеристики на климата на Розовата котловина и въздействието му върху качеството на розовото масло

Българската Rosa Damascena има над 280 съставния елемент, с помощта на специфичния климат и почва, в която се отглежда. Това прави нейният мирис, продължителност и изисканост извънредно скъпи и мечтани от най-известните парфюмерийни марки в света.

Големите количества дъжд през май и юни са от решаващо значение за сполучливия напредък на розата, със приблизително 100 мм на квадратен метър превалявания. Преобладаващата почва в региона е канелено-горска почва, която постоянно е смесена с пясък и трошляк, с някои образувани алувиални видове и подтипове почви, основани от натрупването на речна минерализация.

Зимите в Розовата котловина са меки и в комбиниране с ефирните почви и изобилните пролетни дъждове основават съвършените условия за развъждане на скъпата Rosa Damascena, която има непостижим мирис.

Как се прави българско розово масло – прибиране на реколтата

Розоберът стартира в 4 часа сутринта и нормално завършва в 10 сутринта. Това е по този начин, защото розовите листенца, набрани следобяд, имат 50% по-малко концентрат на розово масло. Опитните розоберачи споделят, че розите дават най-вече розово масло при висока мокрота. Дъждовното време удължава процеса на бране на рози и затова облекчава труда на розоберачите, защото розовите листенца цъфтят последователно.

Как да създадем сироп от рози по остаряла изпитана рецепта

Ако времето е слънчево и изсъхнало, брането на рози може да продължи повече от 10 часа всеки ден. А розовите листенца се съхраняват под навеси, където се напръскват с вода.

Розоберачите берат розовите листенца в специфични кошници от върбови клончета, защото върбата не попива росата на розовите листенца. След това розовите листенца се поставят още веднъж в огромни кошници от върбови клони и се транспортират до завода за преправка на рози.

Колко розови листенца са ви нужни, с цел да създадете 1 мл розово етерично масло?

За да извършите единствено 1 мл чисто розово етерично масло, имате потребност от 50 000 самостоятелни листенца (около 1500 розови цветя). Това се равнява на към 3,5 кг розови листенца. Производството на розово етерично масло е един от най-трудоемките процеси заради доста дребното създадено количество. Ето за какво е толкоз скъпо и се назовава „ течно злато “.

Обработка на розите

Листенцата от розата се берат деликатно от растението. Извършва се единствено на ръка, което лишава време. След обирането на розите за деня, свежият цвят се почиства и сортира.

Пресните розови листенца се водят в дестилерията, където протича процесът на филтрация. Розите се слагат в специфичен дестилатор, след което се изпуска бликам през пресните листенца, с цел да освободи етеричното масло в пара. След това ароматните пари се кондензират посредством изстудяване. Накрая етеричното масло от розата се отделя от розовата вода и се съхранява в стая с следена температура.

Употреба и резултати на розово масло – по какъв начин се прави българско розово масло

Използване в ароматерапията – маслото от Rosa Damascena се употребява необятно в ароматерапията, защото подхранва възприятията на вяра, благополучие и наслада и покачва духовната релаксация и позитивните мисли и настроения.

Използва се в парфюмерийната промишленост – розовото масло е главен съставен елемент на фини, изискани парфюми. Фактът, че рандеманът е доста невисок (около 0,3-0,4 мл/кг), прави маслото доста скъпо и уважавано в аристократичния свят и отвън него.

Използва се в артикули за хубост и кожа – розовото масло се употребява в естествени лечебни средства за хубост от безчет години. Цитронелил ацетатът на маслото е този, който излъчва прелестен мирис и усет и заради това се употребява в артикули за хубост и кожа.

Как да вкореним и отгледаме рози – типове рози и потребни препоръки

Терапевтична приложимост – розовото масло е безспорно едно от най-ароматните етерични масла в света. То има антидепресантни, противовъзпалителни, еменагогични, ароматерапични, афродизиак и антисептични свойства, наред с доста други.

Ето едно хубаво видео, в което образно да видите самият развой:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР