Как се перат пари с електронни акции? Това е смешно!

...
Как се перат пари с електронни акции? Това е смешно!
Коментари Харесай

Мозъка обясни как се става милионер като депутат - slava.bg

Как се перат пари с електронни акции? Това е смешно! Така отговори депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, представен от дали е проверяван от службите поради продажбата през 2021 година на акции от американска компания, печелейки от тази договорка 1,6 млн. $.

“Свободна Европа” заяви, че спецслужбите ни проверявали политика поради внушителната облага и подозрения за пране на пари.

Според обявата Иванов, който е доктор по обучение, е консултат от 2018 година към американската компания Enzolytics, разработваща медикаменти. “Свободна Европа” прецизира, че тази компания се управлява от българина Хари Жабилов, чието име нашумава в България преди десетилетие, когато се създава препарат за лекуване на ХИВ и няколко типа рак. Продуктът е бил тестван още преди 1989 година от починалия му татко доктор Хари Жабилов.

Вместо пари като заплащане депутатът Иванов получавал акции на компанията, а част от тях продал на фондовата борса в Ню Йорк.

ДАНС засича тази договорка и осведоми антикорупционната комисия, ръководена от Сотир Цацаров.

Тя от своя страна събира всички нужни документи и сведения от Лъчезар Иванов и ги изпраща към прокуратурата.

“Работя повече от 6 година по план ITV1 за имуномодулатор - лекарство за хора с имунен недостиг. Получих контракта с много закъснения. Сключих го през 2018 година Сега за България за пръв път ще се създава биологичен препарат оригинал. Благодарение на работата ми ще се създава в Радомир, а не в Кентъки да вземем за пример. Освен това в България ще се вършат клиничните проучвания”, обясни Иванов.

Политикът удостовери, че е получавал акции вместо възнаграждения за консултантската си работа, а това негово персонално предпочитание било да не взема заплата. Така се сдобил с 20 млн. акции на закрепена цена от 0,0001 $ всяка, което прави общата сума от 2000 $, а под 5000 лева няма обвързване да се заявяват.

Депутатът уточни, че компанията има общо 3 милиарда акции, а пазарната им капитализация е 565 млн. $.

“Как мога да повлияя на една задгранична борса?”, пита Иванов. Освен че е дал документи на КПКОНПИ, и Комисията за финансов контрол е получила документи от компанията брокер, която е търгувала с акциите на Иванов.

“Два пъти ме повикаха от КПКОНПИ. Бях в предизборна акция и по тази причина бях с имунитет. Но не ме приканиха по законния ред с публична призовка, а по телефона, за справка”, описа Лъчезар Иванов.

Финансови данни демонстрират, че акциите на компанията Enzolytics внезапно са поскъпнали през февруари тази година на 0,8290 $.

Милионер ли сте, попитахме депутата от ГЕРБ. “Да, по този начин е. Не го укривам. Взел съм акциите на 0,0001 $, а действително си ги получих тази година. Сега са по-скъпи и си ги заявих при влизане в 45-ото Народно събрание и нямам никакви притеснения”, отговори той.
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР