Как се отнася НАТО към борбата срещу тероризма? НАТО трябва

...
Как се отнася НАТО към борбата срещу тероризма? НАТО трябва
Коментари Харесай

Турското да за Швеция в НАТО: колко висока е цената?

" Как се отнася НАТО към битката против тероризма? НАТО би трябвало да разбере това един път вечно - в случай че не уточним този въпрос, няма как на срещата във Вилнюс да кажем, че всичко е наред. " Това са думи на турския президент Реджеп Ердоган, изречени във връзка предстоящата среща на върха на НАТО през юли, която ще се организира в столицата на Литва - Вилнюс. Надеждите са, че там ще се вземе дефинитивно решение за присъединението на Швеция към Алианса, написа немската обществено-правна медия АРД.

Мнозина чакат Турция и Унгария да отдръпват ветото си. Като да вземем за пример председателката на Института за европейска политика Фунда Текин. За нея е изненадващо, че Ердоган е толкоз замислен в антишведската си позиция.

Според Текин изборната победа, която Ердоган си извоюва през май в Турция, би трябвало да му даде опция да ръководи по-спокойно - един от въпросите, които към този момент не са толкоз важни след края на предизборната акция, е точно противоборството с Швеция, счита експертката.

Темата " Швеция в НАТО " в застой?

Ердоган обаче е надалеч от този миг, изяснява АРД. В победната си тирада, откакто станаха ясни резултатите от президентския балотаж, Ердоган остана в атака. По всичко проличава, че позицията му по отношение на Швеция няма да бъде изменена даже и след визитата на Йенс Столтенберг, който дойде в Турция особено за полагането на клетвата на Ердоган. 

" Казахме му, че в случай че желаят ние да отговорим на техните упования, то Швеция първо би трябвало да предприеме дейности против дейностите на тази терористична организация ", сподели Ердоган. Столтенберг ни даде обещание решение на този проблем, а в същото време по улиците на Стокхолм същите тези терористи стачкуваха, добява турският президент.

Основният проблем на Ердоган е обвързван с Кюрдската работническа партия (ПКК). В Швеция при започване на месеца влезе в действие нов антитерористичен закон. Според експертката Текин по този метод Стокхолм прави отстъпки пред Анкара. Тя прецизира, че шведските съдилища даже към този момент преглеждат и провеждат евентуални експулсирания.

Властите в Турция желаеха 130 души да бъдат екстрадирани от Финландия и Швеция назад в Турция, където да бъдат съдени. Турските медии дефинират тези хора като " хипотетични терористи ".

Изтребители за Ердоган?

Но има и още. Цената за утвърждението на Ердоган относно присъединяване на Швеция към НАТО е висока, счита експертката Текин. Тя предполага, че е допустимо Ердоган да изиска да се споразумее за американски изтребители F-16. Според нея надали става дума единствено за хората, които Ердоган желае да бъдат екстрадирани от Швеция.

Американският президент Джо Байдън поздрави Ердоган за изборната му победа, напомня АРД. Явно е заречен на Турция изтребители в подмяна на отдръпване на ветото против присъединението на Швеция към НАТО. Американският конкрес отхвърляше да достави самолетите на Турция, откакто Анкара избра да си купи съветска противовъздушна система.

Турция - сложният сътрудник

Ердоган в този момент има съвършена опция - да позволи този проблем и към този момент да не е  " сложният сътрудник "  в НАТО, споделя Текин пред АРД.

Турският президент очевидно желае да получи изтребителите, преди да каже публично " да "  на Швеция. А това би умъртвило очакванията на Европейски Съюз и Запада за по-добри връзки с Турция. Ердоган продължава да поддържа имиджа си на комплициран сътрудник.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Швеция към този момент не е това, което беше

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР