Как се опазват традициите и какви богатства се пазят във

...
Как се опазват традициите и какви богатства се пазят във
Коментари Харесай

Експозицията на Регионалния етнографски музей - Пловдив

Как се опазват традициите и какви благосъстояния се пазят във фондовете на Регионалния етнографски музей в Пловдив? За да научим повече се " разходихме " из залите на музея със съдействието на неговия шеф доцент доктор Ангел Янков. С него разговаряхме и за най-новите изложения и начинания, както и за историите на някои от забавните експонати. Към Регионалния етнографски музей - Пловдив е основан първият в страната клуб " Приятели на РЕМ – Пловдив ", в който вземат участие хора от разнообразни специалности и сфери на активност, само че обединени от любовта и желанието да подкрепят активността на институцията.

През 1999 година Ангел Янков пази дисертация на тематика " Календарни празници и традиции у българите католици (края на ХІХ – средата на ХХ в.) ", а през 2007 година с решение на Висшата атестационна комисия при Министерски съвет на Република България му е присъдено научното  звание доцент. От 2001 година той е преподавател по етнология в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ", а от 2006 година чете лекции и във Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите в Пловдив. Научните му ползи са ориентирани към проучване на етногенезиса и етническата история на българите, деянията на районното и локалното в българската обичайната просвета. През 2018 година във връзка 24 май е награден от Министерството на културата с почетен знак " Златен век " – щемпел на Цар Симеон Велики – златен и с грамота за принос в развиването и одобряването на българската просвета и национална еднаквост. Според доцент Янков музеят е мястото, където традицията може освен да се види и пипне, само че и да се усети нейната невидима мощ. Регионалният етнографски музей - Пловдив е ситуиран в неповторимо архитектурно създание - Куюмджиевата къща – характерен представител на пловдивската симетрична възрожденска къща. Тя е издигната през 1847 година от занаятчия Хаджи Георги. Някогашният неин притежател е Аргир Куюмджиоглу – богат пловдивски търговец. Куюмджиевата къща е част от Архитектурно-археологически резерват " Старинен Пловдив ".

През 1938 година, по самодейност на кмета на града Божидар Здравков, Пловдивската община и Министерството на националното просвещение подписват протокол за основаване на Общинска къща-музей, чийто правоприемник в този момент е Регионален етнографски музей - Пловдив. От 1943 година къщата-експонат е отворена за визити. Уникалната постройка през днешния ден е народен монумент на културата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР