Как се наследява, ако няма преки наследници - деца, съпруг,

...
Как се наследява, ако няма преки наследници - деца, съпруг,
Коментари Харесай

Лели и братовчеди могат да наследяват, но нямат запазена част

Как се наследява, в случай че няма директни наследници - деца, брачен партньор, родители, братя, сестри? Кои са съребрените родственици и по какъв начин се разпределят дяловете?

В.С., София

--------------------------------

Когато умрелият не е оставил възходящи от втора и по-горна степен, братя и сестри или техни низходящи, наследяват роднините по съребрена линия до шеста степен в това число. По-близкият по степен и низходящият на по-близък по степен изключват по-далечния по степен. Това разпорежда законът за наследството в случаите, в които няма деца, брачен партньор, родители, дядо, баба. Тогава идват и наследяват роднините по съребрена линия до шеста степен в това число.

Нещо, което незабавно слага въпроса кои са тези роднините по съребрена линия и какви са техните права при заместничество. Според Семейния кодекс родството по съребрена линия е връзката сред две лица, които имат общ основоположник, без едното да произлиза от другото. Степените на роднинство при съребрена линия пък се дефинират по едно предписание: броят се ражданията от единия родственик до общия основоположник (без да се брои последният) и се събират с броя на ражданията от общия основоположник до другия родственик. Така най-близката степен на роднинство по съребрена линия е втора - тук липсва първа. Например брат и сестра са родственици по съребрена линия от втора степен, чичо и вуйна по отношение на племенник са от трета степен, първи братовчеди са от четвърта степен. От четвърта степен са и чичото и лелята и децата на техните племенници. Степените при родството по съребрена линия са доста значими при наследяването. Включително и тъй като роднините по съребрена линия са измежду наследниците, които законът признава и подрежда, както и тъй като по-близките изключват по-далечните.

Както към този момент стана дума,  " съребрените " родственици наследяват единствено в случай че умрелият не е оставил деца или родители, както и братя и сестри и техните низходящи. Освен това не би трябвало да има и претърпял брачен партньор. Защото по закон последният наследява част, равна на частта на всяко дете. И в случай че няма деца, възходящи (родители, дядо, баба), братя и сестри (и техни деца), то тогава всичко остава за брачна половинка и той получава цялото завещание. 

Очевидно обаче в конкретния случай няма никой от гореизредените - няма деца, родители, брачен партньор, братя, сестри и техни низходящи. Тогава се стига до наредбата, че наследяват " съребрените " родственици до 6-а степен. Както се стига и до още едно главно предписание - че " по-близкият по степен и низходящият на по-близък по степен изключват по-далечния по степен ". Така да вземем за пример, в случай че има племенници, които са от трета степен, те и техните деца ще наследят преди първите братовчеди и техните деца, които са от четвърта степен. Ако обаче има единствено първи братовчеди, то тогава те ще наследят поравно. Важно е да се означи, че няма никакво значение дали са по бащина или майчина линия.

Необходимо е да се знае, че роднините по съребрена линия, измежду които към този момент стана ясно са и първите братовчеди, нямат право на така наречен непокътната част от наследството. Такава част имат само роднините по права линия - низходящите като деца, внуци, правнуци, възходящите като родители, баба, дядо, прабаба, прародител и брачният партньор. Ако тази част бъде накърнена, законът за наследството дава право на всеки от изброените наследници да желае възобновяване й. Извън този кръг обаче никой различен не разполага с това право.

Така че наследодателят може - в случай че не остава никой със непокътната част, умерено и приживе да се разпореди с цялото си завещание - примерно със наследство или подаяние, в случай че желае да лиши всички " съребрени " родственици от завещание. Последните няма да имат право да оспорват на съображение за непокътната част.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР