Как се живее със спомена за преживяното след земетресение? Един

...
Как се живее със спомена за преживяното след земетресение? Един
Коментари Харесай

Какво помнят хората, преживели големите земетресения в България?


Как се живее със загатна за претърпяното след земетресение? Един от най-силните земни земетресения в Европа е от 1977 година с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер.

Епицентърът му е в румънския окръг Вранча, само че трусът е усетен в цяла България и нанася съществени вреди, най-много в обитаемоте места край река Дунав. Затова става прочут още като Свищовското земетресение.

Най-силните трусове в България са в Стражица през 1986 година и в Перник през 2012. Земетресение с унищожителна мощ от 7,2 по Рихтер раздрусва Свищов на 4 март 1977 година.

Елза Славова по знамение не е в града, когато 9 души от семейството й умират под руините на срутил се до основи 8-етажен жилищен блок.

„ Тук имаше купчина, която отговаряше на малко по-висока от двуетажна къща. Всичко беше пропаднало в земята “, описа Елза Славова.

Загиналите са общо 101, а потърпевшите – 87. Кметът на Свищов събира спомените за земетресението в дисертационен труд.

„ В момента се демонстрира каква е нещастието, до момента в който в това време преди 40 години свищовското земетресение доста бързо е трябвало да бъде забравено. Затъмнението, което тогава е било при нас, е било изцяло следено от страна на партията “, изясни Генчо Генчев, кмет на Свищов.

Трус с магнитуд 5,7 по Рихтер разклаща Стражица през декември 1986 година. Денят е неделя, а точният час и до през днешния ден е запечатан върху " часовника - памет " в центъра на града. 3000 фамилии губят домовете си, а двама умират.

„ Телевизорът падна и затвори вратата, не мога да изляза, че през прозореца. Ужас, в случай че беше през нощта, ние също щяхме да бъдем умрели “, показа Румяна Янакиева, гражданин на Стражица.


През нощта на 22 май 2012 година земните маси край Перник се разместват.

Трусът е с магнитуд 5,6 по Рихтер, а епицентърът му е сред селата Мещица и Витановци, единствено на 5 километра от Перник.

Повече от 10 години след бедствието родната къща на Ромелия от село Дивотино тъне в съсипия и давност. Трагедията в Турция и Сирия, разсънва спомените й.

„ Първо се чу някакъв екот, тропот и се раздруса. Излязохме на открито всички съседи, пътят като змия се огъваше, беше грубо. В деня на земетресението аз не изгубих брачна половинка си, изгубих го по-късно “, описа Ромелия Грозданова, гражданин на село Дивотино.


Година и половина след нещастието строителни бизнесмени подаряват на дамата фургон, в който живее и през днешния ден, а в него събира целия си свят.

„ Аз съм набожен човек и може би по тази причина и оцеляхме. В 10-12 квадрата съм се пробвала да побера всичко. Не е леко. Тази стая е склад, каквото съм съумяла да взема от къщата. Тук дремя, тук сготвям и пера, всичко върша в тази стая “, изясни Ромелия.


След тежка интервенция през 2021 година и отхвърлен бъбрек, дамата е с ТЕЛК решение. Разчита единствено на инвалидната си пенсия и на Бог.

„ Поуките сме си ги извадили. Направиха се тогава обследвания на всички здания в Перник, описаха се вредите. Държавата отпусна големи средства. Господ да ни пази, тъй като при доста мощни земетресения, колкото и да са здрави постройките, е въпрос на късмет и шанс “, сподели кметът на Перник Станислав Владимиров.

Той възнамерява основаването на спешно звено, което при потребност да реагира по най-правилния метод.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР