Как работи прокуратурата, как се процедира с делата на трупчета,

...
Как работи прокуратурата, как се процедира с делата на трупчета,
Коментари Харесай

Как Гешев разследва Борисов: 8 месеца - 4 разпита, месец и половина - 17 разпита


Как работи прокуратурата, по какъв начин се действа с делата " на трупчета ", по какъв начин се удължават периоди със задна дата или пък в противен случай - по други производства месеци наред няма нито едно деяние. 

Това излиза наяве от просторен материал на прокуратурата, който регистрира до каква степен е една от разпордените от Борислав Сарафов инспекции.

Тя касае т. нар. каузи " на трупчета ", по които се следят ту години на хибернация, ту свръхактивност (това - до момента в който Иван Гешев продължава да твърди, че като основен прокурор не се е занимавал с политика, б.р. на Клуб Z). 

" Установяват се обилни интервали от време (по 2-3 месеца), през които не са осъществявани каквито и да било дейности по следствието и интервал след 15.05.2023 година с извънредно висок интензитет на процесуално-следствени дейности “, откриват проверяващите по така наречен дело " Барселонагейт ".

То касае, естествено, някогашния министър председател Бойко Борисов.

" През първите осем месеца от образуването на досъдебното произвеждане са извършени само 4 разпита на очевидци, като в един от случаите протоколът е направен в нарушаване на Наказателно-процесуален кодекс, изискани са еднократно документи и е предоставен превод на постъпили материали.

Назначена е финансово-счетоводна експертиза, макар неналичието на приобщени по делото счетоводни документи и разкрита данъчна и банкова загадка. Поради това и движимостите лица не са могли да изготвят умозаключение по назначената експертиза.

... Особено фрапиращо е позволеното закъснение при възлагането на превод на получени на 07.07.2022 година от Кралство Испания документи. След цели пет месеца стартира изпращането на документите за превод като това става на стадии и с 10 броя обособени прокурорски постановления.

„ Въпреки използването на преводаческа организация и нуждата от осъществяването на превод от европейски език (испански), същият е възлаган на еднакъв преводач “, установи инспекцията.

Като краен резултат – преводът на документите от Кралство Испания е бил подготвен в целокупност близо една година по-късно.

" За сметка на позволеното закъснение, след 15.05.2023 година, в границите на единствено месец и половина са разпитани 17 очевидци, назначени са две компютърно-технически експертизи, осъществени са претърсвания и изземвания, отправени са претенции за откриване на банкова, данъчна, осигурителна информация, както и е отправено предложение за снемане на имунитет на депутат.

Крайният извод, който проверяващият екип прави, е, че по делото от страна на наблюдаващия прокурор е позволена неритмичност в осъществяването на дейности по следствието.

В сходен дух се загатва, че са подготвени още 55 инспекции (от общо 87 възложени) по неприключени и спрени досъдебни производства. Т.е. - висящи " някъде " в чекмеджета, флашки и прочие..

По седем от тестваните досъдебни производства са открити съществени нарушавания в срочността и ритмичността на следствията.

" По дело за закононарушение по работа, осъществено от магистрат, инспекцията открива... че в избран интервал от време, а точно от образуването на досъдебното произвеждане на 05.04.2022 година, до 22.11.2022 година, същото е водено ритмично. След това обаче за интервал от 4 месеца до 17.03.2023 година по досъдебното произвеждане не са осъществявани никакви дейности. Установява се още, че сред постъпването на отчет от водещия следствието следовател на 29 март т.г. до извеждането на постановлението на прокурора е минал интервал от месец и половина ", и прочие, и прочие

Съобщава се и казусът със старозагореца, който бе измамен под отговорност за гаври с националното знаме. На 12 ноември 2020 година Апелативният профилиран углавен съд е отменил взетата му мярка и е прекратил производството заради подозрения по отношение на неговата вменяемост. Оказва се, че експертизата за определяне на това събитие е назначена от прокурора едвам на 04.02.2022 година или 15 месеца по-късно.

По досъдебно произвеждане за тероризъм е открито предприемането единствено на един разпит на очевидец. Месец след образуването на делото, то е предадено от следовател с мнение за прекъсване. Това става на 17 март 2020 година Самият акт на наблюдаващия прокурор, с който се съгласява и го стопира, е от дата... 3 декември 2020 година

Борислав Сарафов е изпратил на Висш съдебен съвет данните за осъщствените - съгласно него - дисциплинарни нарушавания от страна на прокурорите, които в прессъобщението са посочени с букви.

Сега те са в СГП (и един от Военна прокуратура), само че по времето на посочените събития инспекциите и досъдебните производства се водеха от Специализираната прокуратура.

Цялото известие на прокуратурата, плюс оригинали на отчетите на проверяващите може да
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР