Как най-рационално да се изразходват преотстъпените от държавата средства (30%

...
Как най-рационално да се изразходват преотстъпените от държавата средства (30%
Коментари Харесай

Как да функционира Националната програма – акценти от дискусията на делегатите

Как най-рационално да се изразходват преотстъпените от страната средства (30% от вноската за стопанисване на дивеча) и по какъв начин Националната стратегия на НЛРС-СЛРБ за стабилно развиване на дивечовите ресурси посредством разселване да стане оптимално ефикасна бе тематика на задълбочена и на моменти прочувствена полемика по време на втория ден от Общото заседание на Националната организация.

По време на дебатите бяха направени разнообразни оферти, в това число за неотложен отвод от съществуващия принцип на действие на програмата (известен като „ взаимен " ), при който тези сдружения, които разселват повече дивеч получават така наречен „ бонуси " за сметка на сдружения, които са решили, че нямат потребност или условия за разселване.

Предложение в този смисъл направи ръководителят на ЛРС-Перник Виктор Вучков, като се базира на решение на Управителния съвет на сдружението. В него перничани заявиха, че в случай че се резервира съществуващия, неефикасен съгласно тях принцип, ще спрат присъединяване си в Националната стратегия, оставайки член на Съюза.



Председателят на СЛРД „ Сокол 1884 " - Велико Търново Димитър Йорданов съобщи, че би подкрепил „ взаимен принцип ", в случай че посредством него по-големи и по-силни сдружения оказват помощ на по-слабите, само че досегашната процедура на Националната стратегия е посочила противоположното - от разпоредбите ѝ се възползват огромните за сметка на по-малките.

Представители на ловно-рибарските сдружения в Бургас, Шумен, Кърджали, Благоевград, Силистра и други се оповестиха по време на полемиката за прекосяване към така наречен - „ хибриден принцип " (21% от отчисленията от разрешителните за лов се разходват за разселване по досегашните правила на програмата, а 30% от вноската за стопанисване на дивеча постъпват по самостоятелни планове на сдруженията). Бяха посочени образци за сполучливо действие на програмата като разселването на елен-лопатари в Кърджалийско, където този тип към този момент доближава устойчиви ресурси.

Дончо Донев от СЛРД „ Гларус " -Поморие пък предложи на сдруженията да се даде право на избор дали да вземат участие в програмата според оферти „ хибриден " принцип с два стълба или средствата им да постъпват единствено в самостоятелни планове.

В хода на полемиката беше бележит и аргумента, че производството на дивеч за разселване е характерен развой и бързи промени в него могат да разстроят активността на индустриалните стопанства, като доведат до недостиг на дивеч за разселване следващата година и до неспособност за осъществяване на законовите задължения на сдруженията.

„ Има риск да си тръгнем отсам разграничени, вместо да се радваме на това, което се реализира с отхвърли на страната да прибира 30% от вноската за стопанисване ", уточни ръководителят на СЛРД „ Сокол " -Асеновград Георги Хаджиламбрев. Позицията на представляваното от него съдружие е да се премине към „ симетричен принцип " на разходване на средствата с самостоятелни планове на сдруженията. С оглед избягването на разтърсвания обаче, Хаджиламбрев се разгласи за по-плавен преход като поддържа концепцията, препоръчана от сътрудника му от Шумен Стоян Стоянов, за 1-2 години гратисен интервал, в който част от средствата ще се разходват по така наречен „ хибриден " принцип. В последна сметка към това предложение се сплотиха и болшинството от делегатите.

„ Благодаря за ползотворната полемика! Решението е в нашите ръце. Парите към този момент са тук, парите са при нас и от нас зависи по какъв начин ще ги разходваме най-ефективно. Всеки имаше опция да формулира предложение, а главен принцип на демократичния развой е болшинството да вземе решение. Вярвам, че каквото и да бъде то, ще бъде от изгода за българската природа и нейното дивечово благосъстояние ", заключи преди гласуването ръководителят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев. Той прикани делегатите за малко самообладание, малко приемливост и повече доверие. Василев даде за образец сдружението, в което членува и което заради характерните планински условия до момента съвсем не се е възползвало от Националната стратегия за разселване, трансформирайки се в неин донор. „ Ние в Троян съвсем не разселваме малък дивеч. Но като всички ловци и ние гостуваме в други елементи от страната. Аз да вземем за пример обичам да ловувам при сътрудниците от сдружението в гр. Септември, което интензивно разселва яребици. Нека не загърбваме ловното приятелство и да не допуснем дребни сметки да застанат посред ни ", моли ръководителят на НЛРС-СЛРБ преди гласуването.

Инж. Василев поддържа настояването на ЛРС-Перник за цялостна проверка на компания „ Сокол-БЛРС " ЕООД.

Най-висшият конгрес на Съюза завърши с обща фотография на участниците и с апели към ловците за всеобщо присъединяване в планувания за 17 юни Национален ловджийски събор край Шумен в чест на 125-годишнината на Националната организация.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР