Как живеят новонастанените семейства в социалните жилища в Русе?Осемнайсет семейства

...
Как живеят новонастанените семейства в социалните жилища в Русе?Осемнайсет семейства
Коментари Харесай

Майка от Русе с две деца: Чувстваме се добре в социалните жилища

Как живеят новонастанените фамилии в обществените жилища в Русе?

Осемнайсет фамилии без дом, многодетни родители и самотни майки с деца с увреждания се радват от близо година на нов живот в съвременни обществени жилища в Русе.

" Четириетажната постройка с 28 жилището е издигната по европроект на обща стойност 1,9 млн. лв.. Всяко от жилищата разполага със независим хигиеничен възел и тераса. Има мебели, кревати, както и кухненско обзавеждане - готварска печка, ледник ", изясни в изявление за Българска телеграфна агенция Таня Тодорова - шеф на общинския отдел " Образование, спорт и юношески действия " в Русе.

Отоплението и горещата вода се обезпечават от три източника - газ, ток и лична слънчева система, чиято цел е да понижи разноските за електричество.

Задължително изискване е потребителите на услугата да нямат лично движимо или недвижимо имущество и междинният приход на член от фамилията за предходните 12 календарни месеца от всички източници да е по-нисък от двукратния размер на обезпечения най-малък приход за страната, избран с акт на Министерския съвет. Те би трябвало да бъдат стимулирани също да стартират работа или към този момент да работят на територията на община Русе.

Идеята на услугата " Социални жилища " е да обезпечи заслон и естествени условия за живот на преференциални цени за уязвими, малцинствени и обществено слаби групи от популацията.

Настанените консуматори заплащат месечна такса в размер на 20 лв. на член от фамилията, както и употребяваните комунални разноски. Договорите с утвърдените консуматори се подписват за година, като има опция за увеличение на интервала, само че за не повече от три години.

Семейство е наложително изведено от обществените жилища поради скандал

Тодорова изяснява, че първото семейство е настанено през септември миналата година.

" Досега през обществената услуга " Социални жилища " са минали общо 21 семейства. От тях три са отпаднали по разнообразни аргументи. Едно от фамилиите напусна по лична воля, друго не съумя да се интегрира - т.е. не пожела да промени метода си на живот, а третото беше наложително изведено поради битов скандал ", изясни Тодорова.

По думите ѝ като цяло няма проблеми с настанените фамилии, част от които са от малцинствата.

" Рядко се случва да има някакво нарушаване на реда, само че органите на Министерство на вътрешните работи реагират доста бързо. Основно става дума за неспазване на публичния ред - да вземем за пример слушане на мощна музика. Веднъж получихме недоволство и от живеещи в региона. Веднага направихме забележка и повече сигнали не е имало ", описа Тодорова.

В модерната жилища постройка има към момента свободни жилища

В постройката има към момента осем свободни жилището, като общината набира претенденти за тях.

" Незаетите жилища са за хора с увреждания. Има и по-големи жилища за многодетни фамилии. Повечето от кандидатстващите имат по-висок приход от условието, защото получават разнообразни обществени придобивки ", изясни Тодорова.

Тя сподели още, че част от живеещите към този момент имат и работа, което е едно от изискванията.

Петима души работят като хигиенисти и общи служащи в Университетската болница " Канев ", която е сътрудник по плана. Има и майки, които се занимават с надомна работа към неправителствена организация.

" Те са с деца с увреждания и това не им разрешава да бъдат наети на друго място. Изработват книжки, материали за базари ", изясни Таня Тодорова.

Майка с две деца: " Чувстваме се добре в обществените жилища "

31-годишната Антония Евтимова живее в общественото жилище с двете си деца от февруари тази година.

" Всичко стана напълно инцидентно. Разбрахме за плана, откакто се върнахме от Германия с мъжа ми, който към този момент не живее с нас. Беше немислимо да си купим апартамент, квартирите също са скъпи. Кандидатствахме и ни утвърдиха. Всичко в общественото жилище е ново. Чувстваме се добре. Доволна съм от грижите, които поставят за нас. Имам двама сина - на 4 и на 10 години. На децата им харесва тук. Играят непрекъснато. Имат си и приятелчета, с които се схващат ", изясни Антония.

Тя не работи, тъй като е персонален помощник на по-малкия си наследник, който е с аутизъм.

" Справям се колкото мога. Заминахме за Германия да работим, когато огромният ми наследник беше на година. Върнахме се от там поради децата най-много. Там е по-стегнато. Тук децата имат повече независимост ", изясни още младата майка.

Денят им минава като на всички други елементарни фамилии.

" Имаме безусловно всичко. Като влязохме в жилището, имаше ледник и готварска печка. Купихме си ледник и микровълнова печка ", изясни Евтимова, която живее с най-малък приход.

" В момента съм напълно на заплатата за обществен помощник и компенсацията, което получавам за детето. Наемът е незабележим. Плащаме общо 60 лв. за трима ни, само че сметките за газ са ми високи. За последния месец платих 200 лв., а също 39 лв. за студената вода и 70 лв. за ток ", изяснява Евтимова.

Таня Тодорова споделя, че се работи по включването на различни източници на отопление посредством фотоволтаична система, с цел да се понижат разноските на потребителите.

" Очакваме в границите на няколко седмици всичко да е готово. Сметките за газ са доста високи и потребителите мъчно се оправят с тях ", споделя Тодорова.

Иначе, Антония се схваща добре и със съседите си, само че пред нея стои предизвикването да приключи прекъснатото преди години приблизително обучение.

" Прекъснах, защото трябваше да работя и да виждам децата си ", изяснява дамата.

" Сега ѝ оказваме помощ да приключи междинното си обучение. Направихме действия да продължи да учи в независима форма ", изясни Таня Тодорова.

31-годишната жена желае да учи в професионалната гимназия по облекло в Русе. Тя има завършен 11-и клас в СУ " Йордан Йовков ".

" Имаше потребност да бъде подкрепена и получи насоки, защото не знаеше какви са процедурите. Надявам се с общи старания да успеем. В обществените жилища имаше и друго момиче, което беше прекъснало междинното си обучение, само че към този момент го приключи ", сподели Таня Тодорова.

Целта на Антония е да уреди живота си

" Ако ни одобрят, ще останем още две години тук. Искам да уредя живота си, само че с дребното дете ми е мъчно, тъй като единствено аз мога да се оправя с него. Мисля да стартира работа. Няма да остана постоянно тук. Искам първо да си стъпя на краката ", сподели Евтимова.

Таня Тодорова добавя, че от общината са подали питане към Министерството на образованието и науката за обезпечаване на асистент на учителя, който да работи с деца със специфични просветителни потребности и по особено с деца с аутизъм.

" Очакваме мнението на министерството, тъй като тези родители по никакъв метод не могат да бъдат независими и работещи ", изясни Тодорова.

Големият наследник на Антония Роберт е доста добър възпитаник в учебно заведение. Хвали се, че знае и непознати езици.

Малкият Роберт споделя, че знае немски и турски езици, учи и британски

" Харесва ми тук и мама ме слуша, а аз ѝ оказвам помощ с каквото мога - мятам боклука и се включвам в чистенето на жилището. Тази година ще бъда четвърти клас. Един от обичаните ми предмети е британският език ", изяснява Роберт, който осем години е живял в Германия и споделя, че може да приказва също немски, та даже и турски език.

Сега детето се приготвя за първия образователен ден.

" Имам три раници. Не, четири са, тъй като едната е от Германия, само че към този момент не желая да я нося ", споделя с усмивка детето и с дребна топка в ръка се запътва към детската площадка зад жилищната постройка, където го чакат приятелите му.

Майка му пък си пожелава да са живи и здрави.

" И да продължим напред. Трудно, елементарно - подобен е животът. Силно се надявам дребният ми наследник да проговори ", споделя Антония.

Ползите от плана

Таня Тодорова споделя и изгодите от плана за потребителите.

" От една страна, те получават обикновена поддръжка - за реализиране на ежедневните битови действия, а от друга - за повишение на родителския потенциал. Общината се старае да ги поддържа и стимулира, с цел да се интегрират. За да попаднат в обществените жилища, явно нещо се е пропукало в тяхното развиване като персони и жители. В плана са включени повече от 15 експерти от разнообразни организации. Много е значимо, че с потребителите на услугата работят и просветителни институции. Така децата, настанени в обществените жилища, получават спомагателни уроци по български език. Част от тях имат проблем да приказват на родния език, защото не им е майчин ", изяснява Тодорова.

По плана майки и татковци биват включени в тренинги за родители.

" Когато приемем обещано семейство, му вършим обществена оценка - какви са дефицитите, и набелязваме ограничения, като на тримесечие наблюдаваме проекта за развиване. Има майка с дете, която е с липса на всевъзможен наставнически потенциал. Тя бе учена първоначално по какъв начин да отглежда детето си, а в този момент експертите я наблюдават дали се грижи за него вярно ", изяснява Тодорова.

По думите ѝ планът демонстрира посоката на тези фамилии по какъв начин да се осъществят в обществото.

" От тях зависи дали ще продължат по този път ", споделя Таня Тодорова.

Тя добави, че към този момент има родители, които са трайно на работа, а децата им посещават постоянно учебно заведение.

Тодорова показва, че Русе е една от първите общини в страната, която е съумяла да реализира в период този план.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР