Как да защитим гроздето от болести и вредители през Август?

...
Как да защитим гроздето от болести и вредители през Август?
Коментари Харесай

Как да защитим гроздето от болести и вредители през август

Как да защитим гроздето от заболявания и вредители през Август? Важен фактор за приемане на висок рандеман е обработката на гроздето срещу заболявания и неприятели. Без подобаваща грижа лозата може да бъде изцяло развалена. Въпреки обстоятелството, че гроздето е доста жизнеспособно растение, то може да се разболее. Как да пръскате гроздето и по какъв начин да го извършите вярно?

С какви заболявания би трябвало да се борим?

Най-често лозарите се сблъскват с болест от гъбичен вид, наречена оидиум или тъй наречените брашнеста мана . Болестта се демонстрира с налеп, сходен на пепел. При допиране прахообразното покритие се отстранява, излъчвайки миризма на мухъл. Заболяването може да обхване всички елементи на растението.

Брашнестата мана е една от най-лошите заболявания за лозата. Болестта води до обстоятелството, че засегнатите области изсъхват, плодовете стартират да се втвърдяват и напукват. Гъбичното заболяване се появява най-много тук-там, където има доста сянка и дребен въздушен поток.

Поражението стартира от основата на лозата, издигайки се нагоре, засягайки цялата зеленина на растението. Дъждовното лято усилва риска от гъбични инфекции. Има обстановки, когато към този момент няколко часа след дъжда няма смисъл да се пръска гроздето – то се оказва изцяло наранено.

Пръскане на лозата срещу мана – по какъв начин и с какво да третираме

Обикновената мана също е много рискова за гроздето. Най-често се демонстрира през Юли, само че отнасяне може да се направи и при започване на Август. Растенията страдат от това заболяване във влажни и студени лета. Засегнатите области получават жълто-кафяв цвят, след което изсъхват и падат.

Друго гъбично заболяване е тъй наречените сиво изгниване по лозата . Заболяването се характеризира с образуването на сиви петна по листата. В допълнение, самите плодове също са наранени. Най-активният интервал от началото на болестта е вегетационния интервал.

До 80% от реколтата може да бъде унищожена от сиво изгниване. Засяга всичко, в това число корени и плодове. Започва да се развива напролет, демонстрира се в края на лятото под формата на сив пух. Лечението на болестта се прави на няколко стадия: при започване на узряването и месец преди прибиране на реколтата.

По лозите могат да живеят до 60 типа акари. Не всички от тях са рискови. Основните паразити, които могат да навредят на растението, са жълтият лозов акар и лозовата филоксера . Наличието на акари може да се дефинира, в случай че по листата се образуват туберкули .

Днес има показана необятна гама от средства за битка с патогени на заболявания по гроздето. Най-популярните са:

  • Топаз – този препарат се употребява интензивно за заличаване на мухъл и антракноза;
  • Строби Държавна фирма – потвърдил се препарат в битката против мана и оидиум;
  • Тиовит Джет – този препарат предотвратява доста болести от гъбичен темперамент, в това число е много ефикасен в битката с паякообразни акари.

Лекарствата не са в положение да излекуват инфектираните области, те единствено стопират развиването на заболяването и пазят здравите елементи на растението. Но няма да възстановят към този момент развалените елементи на лозата. Изсъхналите клони би трябвало да се отстранят допустимо най-скоро. Ето за какво е доста значимо да пръскате гроздето навреме и превантивно.

Как да защитим гроздето от заболявания и вредители – по какъв начин и по кое време да пръскаме лозата

Най-добре е гроздето да се обработва след залез слънце. През този интервал слънцето към този момент не грее блестящо, което бързо ще изсуши препарата. Лекарството ще остане върху листата по-дълго, всмукано допустимо най-дълбоко.

Най-добре е пръскането да се комбинира с превантивна цел и с лечебна. Така ще извършите битката с вредителите по-ефективна. За още по-добър резултат би трябвало да комбинирате препарати за гъбички с листно наторяване. Това покачва имунитета на растенията. Пръскането на гроздето би трябвало да се прави от горната страна надолу, тъй че растението да бъде най-добре наситено. Когато обработвате, би трябвало да употребявате персонални защитни средства, с цел да избегнете попадането на химикали върху откритите елементи на тялото.

Превантивната работа по растителна отбрана на лозата стартира още напролет. Третирането на гроздето напролет срещу заболявания и неприятели се прави благодарение на бордолезов разтвор , колоидна сяра и меден оксихлорид . Тази обработка укрепва имунитета на растението и го приготвя за нашествието на гъбичките през юни и юли.

Как да се отървем от гъбични болести в нашата градина

Вторият стадий на обработка пада върху вегетационния интервал на растението. За всеки вид грозде стартира друго, само че началото на интервала идва основно през юни-юли. Пръскането на гроздето би трябвало да се извърши преди завързване на плодовете. При дъждовно топло време пъпките се обработват преди разцвет. Строби Държавна фирма се смята за най-хубавата подготовка през този интервал.

Не би трябвало да се обработва грозде, което към този момент цъфти. По този метод можете да унищожите цялата годишна продукция. Цветовете на лозата са доста чувствителни към всевъзможни химически съставни елементи, като те могат да паднат под въздействието на химикалите. Освен това пръскането ще убие опрашителите.

След края на цъфтежа се прави напръскване с фунгициди. По време на вегетацията и образуването на плод, е належащо да се повтори същото напръскване, осъществено напролет.

За превантивни цели когато и да е можете да третирате с разтвор на сода . За 10 литра вода се разреждат 50 грама домакински сапун и 50 грама хлебна сода. Такова решение основава предпазен филм върху растението, което не разрешава на гъбичните спори да обхванат. Третирането може да се прави както преди, по този начин и след цъфтежа седмично. Това решение е доста настоящо през юли и август, когато се задейства брашнестата мана.

Как да защитим гроздето от заболявания и вредители с уместно отнасяне

Най-горещият интервал за градинарите идва през лятото, започвайки през юни. По това време се задействат гъбичните болести, които могат да унищожат реколтата. През лятото се образуват плодовете и стартира струпване на хранителни субстанции в гроздовете. Гроздето по това време е доста уязвимо към гъбички.

Необходимо е лозите да се обработват незабавно след дъжд. Колкото по-рано мокрите листа се покрият с подобаващи препарати, толкоз по-добре. Но не всички лозари имат тази опция, тъй че е най-добре да употребявате артикули, които имат повтаряем резултат върху болестите. Третирането с такива препарати се прави по непоколебим график и е по-ефективно.

До края на юли обработката би трябвало да бъде спряна. През август настава единствено узряването на плодовете. Ако се случи по този начин, че растението е мощно наранено, е належащо да напръскате с фунгициди. Това е належащо, с цел да може растението да презимува и да не почине.

В допълнение към гъбичните болести, лозите са податливи на зараза от листни въшки и акари. Може да третирате по време на пасивният интервал на лозата, както и преди разцвет. Спазвайте прецизно дозата на съответното лекарство, която е посочена в инструкциите.

Обработка на гроздето преди зимуване

За да може растението да презимува безвредно и да даде добра годишна продукция през идната година, то би трябвало да бъде квалифицирано за зимуване. Обработката на грозде през есента срещу заболявания включва напръскване на лозята с препарати, съдържащи мед. Трябва да обработите всяка отрязана лоза. Най-често употребяваните решения са:

  • меден сулфат;
  • стоманен сулфат;
  • гасена вар;
  • бордолезов разтвор;

Желязото е в положение да понижи устойчивостта на заледяване на растението, а при мощни студове лозата може да измръзне. Третирането с стоманен сулфат се прави най-добре незабавно след зимуването, напролет.

Опитните градинари предлагат потреблението на меден сулфат. Разтвор на меден сулфат се подготвя независимо. Вземете 100 г от съставния елемент на 10 литра топла вода. Гранулите се разтварят, като се напръсква всяко растение. Едно растение лишава към 2 литра разтвор.

Гасената вар се смята за положително средство против гъбички и мухъл, тя е в положение да резервира растението непокътнато, даже в случай че има чести размразявания. Разтворът също се подготвя независимо. 1 кг вар се разтваря в два литра вода, след което се наливат още 10 литра вода. Лозите се напръскват с метла.

Есенната обработка на гроздето ще резервира вашето растение през цялата зима.

Как да защитим гроздето от заболявания и вредители – препоръки

За да избегнете проблеми с бъдещи заболявания по лозата, извършете превантивни ограничения:

  1. Поливането би трябвало да се прави при корена на растението. Листата не обичат влагата, не е належащо да ги навлажнявате още веднъж.
  2. Най-добре е да отглеждате грозде под транспарантен заслон, това ще го защищити от дъжд и от слани.
  3. Уверете се, че росата не се натрупва в корените на храста, отстранете плевелите навреме.
  4. Не забравяйте да премахнете падналите листа, това е главният източник на гъбични болести.
  5. Враговете на гъбичките са директната слънчева светлина и сухотата. Когато засаждате лозя, уверете се, че мястото за засаждане е проветримо.
  6. Необходимо е неотложно да се отстранят изсъхналите елементи на растенията.
  7. Спазвайте дозата на торовете. Лозите, които са преторени, са най-податливи на зараза.
  8. През Август е добре да “опаковаме ” гроздето с мрежички срещу оси.

Като следвате рекомендациите, можете да сведете до най-малко болестта на лозите. Как да обработва гроздето срещу заболявания, всеки градинар избира независимо, според от заболяването, която обхване лозето. Въз основа на естеството на болестта се избира мечтаното лекарство. Навременното лекуване ще избави реколтата!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР