Как да вкореним алое вера от резници? Алое вера (Aloe

...
Как да вкореним алое вера от резници? Алое вера (Aloe
Коментари Харесай

Как да вкореним алое вера от резници

Как да вкореним алое вера от резници? Алое вера ( Aloe barbadensis) е едно от най-лесните за размножаване растения. Любимото на доста хора растение има листа с шипове, които съдържат гел. Този гел постоянно се употребява за облекчение на болежка и инфектиране, дължащи се на леки изгаряния.

Едно листо или обособена издънка може да се трансформира в ново растение за няколко дни. Това е елементарен и на ниска цена метод да получите нови стайни растения, които да подарите или запазите. Въпреки че това е елементарен развой, можете да подобрите възможностите си за триумф, като следвате инструкциите за един от двата метода на размножаване, които ще споделим тук:

Как да вкореним алое вера от резници?

Лесното за вкореняване алое, е A. barbadensis , най-популярният и необятно публикуван вид, също постоянно и ботанически именуван със синонимното име Aloe vera. Това е месестият, бързо възходящ вид, който евентуално сте виждали на доста кухненски первази. Когато се смачкат, листата отделят гел, който може да успокои леки изгаряния или слънчеви изгаряния.

Другите типове алое са малко по-придирчиви във връзка с размножаването и е много мъчно да се вкоренят листата. Някои от тях създават издънки, които можете да разделите и засадите, до момента в който други не го вършат. Дори при крепко, бързо растящо алое вера, развъждането на нови растения от листа е втори избор, защото листата няма да се вкоренят надеждно на 100 % от времето.

Но отрязването на някои листа не вреди на растението и това в действителност ще насърчи нов напредък. Просто не премахвайте повече от към една трета от растението едновременно. Когато не желаете да чакате пълноценните дребни растения да се развият, вместо това отрежете листа. За да започнете, ще ви би трябвало нож, дребни саксии, почва за кактуси и растение с най-малко 10 листа.

Започнете, като извършите прорез с изострен нож в основата на лист, дълъг минимум 10 см. Поставете отрязаното листо върху чиста забрадка на плота и оставете разреза да изсъхне за няколко дни. Това е стъпката „ направи или умри “. Понякога листата ще стартират да гният, вместо да образуват нещо като коричка на мястото на раната, която сте нанесли.

Как да вкореним и отгледаме рози – типове рози и потребни препоръки

Хвърлете всички гниещи листа в компоста и продължете с всички, които са зараснали добре върху мястото, където са били отрязани. Поставете всяко в 7- или 10-см саксия с авансово навлажнена кактусова примес с прибавен перлит, като забиете отрязания край към 1.5 см в почвата.

Поддържайте почвата влажна, само че не мокра, и поставете саксията на някой перваз на прозореца. Резниците би трябвало да получават минимум шест часа светлина от лампа за развъждане или непряка слънчева светлина всеки ден. Резниците би трябвало да развият корени някъде сред месец и шест седмици откакто сте ги отрязали от майчиното растение. След като листата пуснат корени, грижете се добре за новите растения.

Отделете издънки за нови растения – по какъв начин да вкореним алое вера от резници

Отделянето на издънка, която се образува в основата на зряло алое вера, е единствено по себе си обикновено упражнение. Това е идеалният метод за бързо приемане на нови стайни растения. Ще би трябвало да подготвите новите саксии авансово, преди да ги разделите.

Всяка издънка би трябвало да е висока най-малко 7 см, когато я разделяте, с цел да сте сигурни, че има коренова система, която е задоволително развита, с цел да живее независимо. Ще се нуждае от лична саксия с широчина 7-8 см с дренажен отвор на дъното. Ще ви би трябвало също чинийка или пластмасов похлупак, с цел да уловите водата, която се оттича от саксията.

Това е един от редките случаи, в които се избира глинен съд, защото изсъхва бързо, тъй като тези сукуленти не обичат прекомерно доста влага. Обикновените пластмасови саксии също са подобаващи. Може да употребявате даже остарели тенджери, чаши или контейнери за бързо хранене, стига да са най-малко 7-8 дълбоки. Ще би трябвало обаче да пробиете дупки на дъното за дренаж.

Напълнете саксията с добре дренираща почва, в идеалният случай примес за кактуси с малко прибавен перлит. Когато вашето зряло растение пораства в огромна саксия, поставете малко вестник или забрадка върху комфортна работна повърхнина. След това извадете цялото родителско растение от саксията.

Как да отгледаме дървета от семена – потребни препоръки

Използвайте едната си ръка, с цел да стабилизирате майчиното растение, а другата, с цел да отделите леко издънките от основата. Не забравяйте за корените, когато разделяте издънката от зрялото растение! Може да се наложи да употребявате ножици или изострен нож, с цел да отрежете корените от кореновата топка на майчиното растение.

Когато майчиното растение е доста огромно, може да сте в положение да употребявате нож и деликатно да отрежете издънката, без да вадите растението от саксията. Просто се уверете, че режете под вертикален ъгъл, с цел да не отрежете корените, и извадете издънката от саксията постепенно, с цел да сте сигурни, че корените остават прикрепени.

Вече сте съвсем подготвени. Всичко, което остава, е да поставите издънката в квалифицираната почва, подравнявайки долната част на стъблото, където се извива с повърхността на почвата. Позиционирайте стъблото и листата над линията на почвата. Внимателно напълнете отвора с повече от вашата лека хранителна среда и я притъпчете.

Полейте с вода и оставете влагата да се отцеди изцяло. След това поставете саксията на уместно място със стайна температура, което получава най-малко шест часа мощна, непряка светлина всеки ден. Ще би трябвало да поливате издънките на всеки няколко дни, когато почвата е суха на пипане.

След към месец корените би трябвало да се открият задоволително, с цел да можете да ги пресадите в по-голяма саксия. Тогава ще би трябвало да поливате растенията доста по-рядко, единствено когато горните 5-6 см почва са изцяло сухи.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР