Как да се спазят новите правила на НАП от електронните

...
Как да се спазят новите правила на НАП от електронните
Коментари Харесай

Касов апарат эа електронен магазин? Новите правила на НАП предизвикват хаос, търговец иска официално обяснение!

Как да се спазят новите правила на Национална агенция за приходите от електронните търговци, откакто в наредбите има явни несъгласия? Този въпрос слага Пламен Градев от Дот Медиа ООД на вниманието на приходната организация.

Бизнесменът е изпратил до Национална агенция за приходите публично писмо, в което задава както кардинални въпроси, по този начин и илюстрира невъзможността да се съблюдават новите правила с поредност от проблеми. Последните демонстрират, че за лоялните търговци настава същински безпорядък, в случай че употребяват електронен магазин и имат складова база и сервиз, изключително пък в случай че всичко това не е в едно и също обитаемо място.

Бизнесменът обобщава главния проблем, който Национална агенция за приходите основава, по този начин:

„ Всички електронни магазини в България ще се окажат отвън закона след края на март тази година! Причината е, че специалисти от Национална агенция за приходите приравняват онлайн магазините към програмен продукт за ръководство на продажбите в търговски обект ( СУПТО). В резултат от това приравняване всеки електронен магазин би трябвало да има връзка с касов уред и да дава отговор на всички механически условия за СУПТО разказани в разпоредба 18. “

За страдание обаче, самата разпоредба основава несъгласие с Търговския закон. Ето какво е то съгласно Пламен Градев:

„ Търговски обект “ и „ електронен магазин “ са две обособени понятия и следва да се разграничават при използването на закона. В единия случай (търговски обект) става дума за място, помещение или оборудване, а в другия случай (електронен магазин) става дума за Интернет уебсайт. Посочените разпореждания водят до заключението, че условията във връзка с лицата, употребяващи програмен продукт за ръководство на продажби в търговски обекти, не би следвало да се отнасят за електронните магазини (Интернет сайтовете). Този извод обаче изрично опонира на публично оповестеното тълкувание от Национална агенция за приходите какво е програмен продукт за ръководство на продажбите в търговски обект (СУПТО) “.

Ето и един от вероятните проблеми, за които предизвестява предприемача:

„ Фирма продава артикули с електронен магазин, в който няма статуси на поръчките, само че с цел да извърши условията на Закона за отбрана на потребителите има лист с поръчки, единична цена и брой на стоките, обща цена на поръчката. Постъпва поръчка и хипотетично магазинът би трябвало да издаде касов бон посредством връзката си с касов уред. Но клиентът отхвърля поръчката на идващия ден преди тя да бъде изпратена. В този случай няма осъществена договорка и няма продажба. Как следва да се действа с поръчката и касовия бон в този случай? Ще имаме записана поръчка в базата, само че по нея няма да има осъществена договорка “.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  1  0 Milenkova (преди 3 минути) Рейтинг: 74 | Одобрение: 24 Пълно е с недомислици в нашето законодателство, да се чудиш какво вършат тези в Народното събрание. Напиши коментарИме: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР