Как да се грижим за овошките през есента и зимата.

...
Как да се грижим за овошките през есента и зимата.
Коментари Харесай

Как да се грижим за овошките през есента и зимата

Как да се грижим за овошките през есента и зимата . Това е въпрос, който по-неопитните овощари си задават най-често. Есента е оптималният сезон да се погрижим за здравето на нашите овощни дървета.

Най-често можем да дадем следните съществени препоръки в овощната градина:

Полейте добре с вода откакто листата опадат

Жизненоважно е дръвчетата ви да влязат в студената зима с положителни водни ресурси. Но също по този начин е значимо да не се предизвиква новият напредък директно преди покой. Ето за какво е най-добре да изчакате, до момента в който листата паднат съвсем напълно (или най-малко на 70%).

Не забравяйте да полеете почвата усърдно. Водата би трябвало да попие на най-малко 50 см в почвата, с цел да стимулирате верния напредък на корените. Продължете да поливате с вода сред дъждовните дни, до момента в който температурите на въздуха денем не спадне под 7 градуса. Целта е самата почва към корените на овошките да се държи добре напоена с вода.

Наред с поливането може да съберете и премахнете опадалите под дръвчетата листа. Това ще помогне за попречване на повтарящи се заболявания, пренасяни по листата, и ще понижи местообитанието на мишките . Може да натрупате опадалите листа на купчина, с цел да станат на компост . Но не го правете, в случай че овошките ви са имали някакви заболявания през годината.

Въздържайте се от наторяване – по какъв начин да се грижим за овошките

Ако наторите в този момент, дърветата ви ще продължат да порастват, вместо да развият издръжливостта, от която се нуждаят, с цел да оцелеят през зимата. През есента подхранете овощните си дървета единствено в случай че имат бледи листа и новият напредък е слаб.

Ако се появят тези признаци, една чаша или по-малко уравновесен тор би трябвало да бъде задоволителна, с цел да помогне на дървото. Най-добре в никакъв случай не наторявайте младите дървета, защото това ще им отнеме повече време, с цел да узреят и да дадат плодове.

Изчакайте до пролетта за огромното подкастряне

Подрязването в края на лятото или есента може да насърчи дърветата ви да продължат да порастват. Но с цел да се приготвят за зимата, те би трябвало да спрат да порастват за известно време.

Ако дърветата не станат изцяло устойчиви на зимата, те могат елементарно да бъдат засегнати при суровото време. Премахнете мъртвите или заболели клони, само че изчакайте до март за главното подкастряне.

Как да подрежем овошките напролет?

Борба с насекомите и заболяванията – есенно напръскване на овошките

След като към този момент сте прибрали реколтата от ябълки и круши от овощната градина и преди листопада, би трябвало да третирате овошките със 7% разтвор на карбамид (700 грама карбамид на 10 литра вода). Това напръскване се прави за ограничение болестта от струпясване за идната година.

Карбамидът също така защищава дръвчетата от измръзване. Запомнете, че след самото напръскване би трябвало да измиете пръскачката доста добре, тъй като карбамидът разяжда металните елементи.

През месец октомври или при започване на ноември след листопада, може да напръскате костилковите овощни дръвчета с 2-процентов бордолезов разтвор против бактериално изсъхване, къдравост по прасковата, сачмянката и ранното кафяво изгниване по черешата, вишната и кайсията.

Ако през интензивният сезон вашите овощни дървета са имали плодови червеи, гъсеници или някакви други неприятели, в този момент е моментът да предотвратите повторното заразяване.

Друга добра процедура срещу вредители и заболявания през есента е оранта. Чрез есенната оран се унищожава огромна част от зимуващите в почвата причинители на заболявания. Плодовите оси, листоминиращите молци, листозавивачките, плодовите червеи и други обичат да зимуват в горния пласт на почвата. В зависимосто от вида на подложката на овощните дървета се ползва и почвообработката на друга дълбочина.

Пазете плодните пъпки и защитете дърветата от слънчево изгаряне

При катерене по плодното дърво за прибирането на плодове е елементарно да повредите плодните клончета – късите клончета, които държат плодовете. Тези клончета ще дадат плодове и през идващите години, тъй че е от решаващо значение да ги отбраните. Вместо да се катерите по дървото, използвайте стълба за прибиране на реколтата.

Когато слънцето стартира да се демонстрира все по-често в края на зимата, до момента в който корените към момента са замръзнали, то може да направи изгаряния на дръвчетата – изключително на младите дървета с гладка кора. Можете да ги предпазите от слънчево изгаряне като увиете ствола на дръвчетата с хартия или просто като варосате стволовете. Не забравяйте, че добре варосаните дръвчета не се атакуват от зайци и елени, които могат да създадат огромни пакости в противоположен случай.

Как да варосаме нашите плодни дръвчета, по кое време и за какво е значимо?

Фиксирайте наклонените фиданки – по какъв начин да се грижим за овошките

Ако някое от дърветата ви е наклонено на една страна или е леко полегнало, есента е подобаващ миг да поправите неговата стойка. Наклонените дръвчета не са доста подобаващи при щедро плододаване в следствие. Те също по този начин са уязвими при стихия, тъй че отделете време, с цел да коригирате това.

За задачата забийте прът наоколо до наклоненото дръвче, като внимавате да не увредите корените. Захванете младата фиданка на 2-3 места към забития прът. Целта е да изправите наклонената фиданка в хоризонтално състояние.

Това са главните грижи за нашите овошки през есента и зимата. Бъдете здрави и се радвайте на изобилна плодова годишна продукция през новата година!

Как да се погрижим за овошките през зимата по най-хубавия метод

Как да се погрижим за овошките през зимата – както овощните дръвчета, по този начин и овощарите, през зимата изпадат в положение на покой. Ние като овощари нямаме съвсем никаква работа в овощната градина, тъй като дръвчетата спят. Обаче има неща, които наложително би трябвало да свършим през зимата, с цел да може през лятото и есента да се наслаждаваме…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР