Как да разберем дали детето чува добре? Някои бебета с

...
Как да разберем дали детето чува добре? Някои бебета с
Коментари Харесай

Как да разберем дали бебето чува добре?


Как да разберем дали детето чува добре?

Някои бебета с съвършен слух могат да спят необезпокоявани даже при съществуване на разнообразни звукови дразнители към тях. Затова не е мотив за терзание, в случай че бебето не се разсънва да вземем за пример при позвъняване на телефона, при стартиране на пералнята, при човешки диалект. В тези случаи то просто е задоволително изтощено и спи надълбоко.

Ако желаете да ревизирате въпреки всичко дали детето чува добре, може да извършите някои елементарни теста. Задължително детето би трябвало да е будно и да е в въодушевление. Ето какво може да извършите:
Ако детето е под три месечна възраст пробвайте да плеснете с ръце. То обаче не би трябвало да Ви вижда. Ако се стресне, това демонстрира, че Ви е чуло. Между 4 и 6-месечна възраст , когато контролът на главата е добър, може да опитате да го извикате по име. Тогава то си обръща главата или очите по посока на звука. Вниманието му се притегля и от забавни звуци. Тъй като говорът е тясно обвързван със слуха и за образуването му е нужен здрав слухов уред, започването на изговаряне на звуци е сигурен знак, че слухът на детето е добър. Между 6 и 10-месечна възраст детето „ реагира” на своето име, както и на разнообразни познати звуци (например звукът от включена прахосмукачка). Освен това то може да чуе спокоен тон, стига вниманието му да не е ангажирано с нещо друго. Между 10 и 15-месечна възраст бебето може да уточни предмет или картинка, когато някой го попита. То чува и тихи звуци, идващи от прилежащата стая и дава отговор на някои изрази (например „ чао-чао”, даже без да е изработен съответният жест).

Ако имате някакви подозрения, че детето не чува и не дава отговор на посочените тласъци, консултирайте се с лекуващия му доктор. Развитието на слуха е от значително значение за образуването на една от най-важните качества на човек – говора.

Как да подпомогнете развиването на слуха на бебето?

Говорете и четете приказки на детето. Използвайте разнообразни ударения, интерпретирайте разнообразни звуци. Така то стартира последователно да развива нюх към ритъма на езика. Обяснявайте на детето разнообразни обстановки от всекидневието, назовавайте предметите и дейностите, които правите. Важно е, когато говорите на детето да изключите останалите звукови дразнители – да вземем за пример тв приемник, радио. Така детето се концентрира напълно върху Вашите думи. Установете кои звуци притеглят вниманието на детето и му ги обяснете (например звукът от мотора на кола, от приземяващ се аероплан и т.н.). Пускайте музика на бебето. То обожават да я слуша, изключително произведения на класици и най-много звуците на пианото.

Свързани публикации.. Как чуваме и възприемаме звуците към нас? 0 Развитие на слуха на бебето през първата година 0 За ушите и слуха – любопитното 0

Какво може да повреди слуха на детето?

Най-често това се случва при инфектиране на междинното ухо – изострен междинен отит . При това положение се натрупва течност в междинното ухо, което нормално довежда до краткотрайно понижаване на слуха. Състоянието се съпровожда още с нараснала температура, хрема, кашлица, мощно безпокойство, понижен вкус. Често се среща в кърмаческа възраст и се изяснява с по-късата и тясна Евстахиева тръба. Последната свързва дъното на устната празнина и междинното ухо и главната й функционалност е равнене налягането от двете страни на тъпанчевата мембрана. Тази анатомична специфичност обаче благоприятства лесното прекосяване на патогенни причинители от гърлото към междинното ухо и развиване на инекция.

Други фактори, които биха могли да увредят слуха на детето, са:
Продължителна експозиция на мощен тон (обикновено наоколо до летища, на концерт и тн.); Усложнения, настъпили към раждането, които довеждат до нарушено кръвоснабдяване на слуховия уред и трайно намаляване на слуха; Преболедуване от рубеола по време на беменността; Преждевременно раждане и ниско тегло при раждането; Травма на главата. 3627
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР