Как да отгледаме чери домати – ако някога сте слагали

...
Как да отгледаме чери домати – ако някога сте слагали
Коментари Харесай

Как да отгледаме чери домати и как да се грижим за тях – съвети

Как да отгледаме чери домати – в случай че в миналото сте слагали чери домат в устата си, прясно откъснат от вашата градина, до момента в който е към момента топъл от слънцето, знаете за какво тези ароматни дребни изкушения са едни от най-популярните зеленчуци в последно време.

В последните години, чери доматите стават все по-популярни за от ден на ден хора. Те си пасват извънредно добре с доста други хранителни артикули, като най-често с тях се вършат разнообразни салати. Можем да отгледаме сами чери домати в градината, в нашата оранжерия или в саксия на балкона.

Чери доматите са много лесни за развъждане, даже в случай че сте без никакъв опит в градинарството. Добре е да знаем, че те се нуждаят от по-малко дни за узряване, спрямо елементарните домати . А това е огромно преимущество, в случай че живеете на по-студен климат, където вегетационният сезон е къс.

Какво съставляват чери доматите

Чери доматите се оферират в разнообразни форми: кръгли, удължени (известни също като гроздови домати) и крушовидни. Има доста разнообразни сортове и цветове чери домати , от които можете да избирате: червен, жълт, оранжев и черно-лилав.

Ботаническо название Solanum lycopersicum  var.  cerasiforme
Общо название – Чери домат
Тип растение – Едногодишен
Достига до височина – 150 до 240 см
Излагане на слънце – Светлолюбива просвета (предпочита целодневно слънчево греене)
Тип почва – глинеста, добре дренирана
РН на почвата – 6,0 до 6,8
Цъфтеж – лятото
Цвят – Жълт
Родина – Южна Америка

Как да отглеждаме чери домати

Снимка: hugaoo.com

По принцип чери доматите се отглеждат по същия метод, както доматите с естествен размер. Повечето сортове чери домати са неопределени и са склонни да се разгръщат даже повече от хибридните и наследствени домати. Най-важните неща, които би трябвало да вършим с цел да отгледаме чери домати сами, са следните неща – развъждане на разсад , окопаване напояване поддържане растителна отбрана колтучене и   прибиране на реколтата .

Освен това, както казахме, чери доматите имат потребност от доста светлина. Изобилието от слънчева светлина е от решаващо значение за сполучливото развъждане на чери домати . Те се нуждаят от цялостно, директно слънце – за най-малко шест до осем часа дневно.

Как да отгледаме чери домати и условията на почвата

Почвата също е значима при развъждането на чери домати . Почвата за дребните домати би трябвало да е леко кисела, добре дренирана, глинеста и хранително богата. Може да определите равнището на питателните субстанции във вашата почва и нейното рН, като извършите почвен тест.

Как да измерите равнището на pH в почвата благодарение на сода и оцет

Ако вашата градинска почва е тежка и има слаб дренаж, по-добре отглеждайте чери домати в повдигнати лехи или контейнери. Добре е да смесите градинската почва с компост – 3 елементи почва и 1 част компост.

Уверете се, че практикувате сеитбообръщение (ежегодна промяна на културите), което предотвратява разпространяването на заболявания и също по този начин заобикаля несъразмерното привършване на питателните субстанции в почвата. Не засаждайте чери домати на същото място, където миналата година са били отглеждани други представители на семейство картофови (картофи, патладжани и чушки).

Как да поливаме чери домати

Чери доматите би трябвало да се поливат щедро и постоянно. В нито един миг не би трябвало да оставяте почвата да изсъхне. Те имат потребност от повече вода, спрямо елементарните домати. По време на развиването на плодовете, поддържането на почвата влажна оказва помощ да се предотврати гниенето и края на цъфтежа. Преполиването, въпреки това, ще докара до боледуване на чери доматите .

Капковото поливане е едно положително решение, защото поливането от горната страна (дъждуването) може да докара до разпространяване на заболявания по доматите.

Температура и мокрота

Чери доматите са мощно чувствителни към мраз. Изчакайте, до момента в който няма повече заплаха от късна пролетна слана и температурата на почвата доближи най-малко 15 градуса по целзий, преди да засадите мини доматите. И не забравяйте да отгледате разсад , преди да ги разсадите в градината.

Чери доматите не се доста претенциозни към по-голямата влага. Но има едно нещо, което би трябвало да имате поради – буйната зеленина на доматените растения остава влажна по-дълго във влажно време. Ако доматите са засадени прекомерно гъсто или не са вярно подрязани, неприятната циркулация на въздуха ще сътвори доста по-голяма заплаха от развиване на заболявания. Когато засаждате, не забравяйте да бъдете великодушни с пространството. Малко в допълнение пространство е по-добро за въздушния поток, а също и за по-лесен достъп при брането.

Торене на чери доматите

Чери доматите имат потребност от доста азот, фосфор и калий. Поне две седмици преди да засадите вашите чери домати, насипете добре угнил оборски тор на бъдещото място за засаждане. След като доматите бъдат засадени, те се нуждаят от постоянно наторяване през целия вегетационен интервал, почти на всеки две седмици. Може да ползвате и  дървесна пепел  за  поддържане на чери доматите . Тя съдържа също фосфор  и  калций , които са нужни за положителният напредък на вкусните домати.

Сортове Чери домати

Има доста чери домати , както наследствени, по този начин и хибридни сортове. Ето част от най-популярните:

Black Cherry – лилавочерен вид
Fantastico – вид гроздови домати, резистентен на пукнатини и резистентен на късни заболявания
Golden Sweet – жълт гроздов чери домат, резистентен на напукване, резистентен на фузариозно увяхване и мухъл на листата
Isis Candy – унаследен вид чери домат, двуцветен, бледочервен със златисти линии
Juliet – червен гроздов чери домат, резистентен на напукване
Matt’s Wild Cherry – наситеночервен унаследен вид чери домат, който произлиза от дивата природа в Източно Мексико
Sun Gold – чери домат с оранжев цвят, резистентен на фузариозно увяхване и вирус на тютюневата мозайка
Super sweet 100 – червен чери домат, резистентен на фузарийно и вертицилийно увяхване
Yellow Pear – жълт крушовиден унаследен вид чери домат

Отглеждане на Чери домати от семена

Отглеждането на разсад от чери домати от семена е доста елементарно. Стъпките са същите, както при елементарния домат. Ако не ви се занимава да вършиме разсад, постоянно може да си поръчате подготвен разсад напролет.

Как да отглеждаме чери домати в саксия / в домашни условия

Снимка: gardenerresource.com

За развъждане на чери домати в домашни условия имаме потребност от:

  • саксии (контейнери)
  • вид чери домати вид джудже – „ Fantastico “, „ Patio “, „ Better Bush “, „ Gold Nugget “ или „ BHN 968 “

Трябва да следваме някои препоръки при развъждането на чери домати в саксии:

  • Използвайте в действителност огромни саксии (контейнери) – едно от най-важните неща е да употребявате задоволително огромен резервоар – колкото по-голям, толкоз по-добре. За едно растение се нуждаете от резервоар, който е най-малко 40 квадратни см. Напълнете саксията с висококачествена почва и се уверете, че има добър дренаж.
  • Засадете доматите на надълбоко – множеството типове разсад от зеленчукови растения се засаждат на същата дълбочина, както са били засадени преди. Но чери доматите са изключение. Когато засаждате разсад от чери домати, отстранете няколко долни комплекта листа и изкопайте задоволително дълбока дупка, тъй че по-голямата част от растението да е заровено в дупката за засаждане. Растението от чери домати ще даде корени по заровената част на стъблото си, като ще развива мощна коренова система и ще стане по-здраво.
  • Поливайте по-често – това го казахме и нагоре.
  • Хранете чери доматите – чери доматите имат потребност от богата почва и когато се засаждат в контейнери, те изискват “подхранване ” на всеки две седмици. Не забравяйте да подхранвате растенията си с главните хранителни субстанции, от които се нуждаят – азот, фосфор и калий. Някои почви към този момент имат включени торове, тъй че вижте каква почва сте закупили, с цел да определите дали тези съществени хранителни субстанции към този момент са включени в сместа. Ако саксийната почва не включва тор, подхранвайте растенията с повсеместен тор с постепенно освобождение или характерен тор за домати.

Прибиране на реколтата от чери домати

След като чери доматите стартират да узряват, проверявайте растенията си най-малко през ден. Чери доматите са узрели, когато елементарно се отделят от стъблото. Ако останат на растението прекомерно дълго, те ще се напукат или ще окапят от стъблото.

Силният дъжд може да направи чери доматите да се напукат, тъй че обирайте зрелите чери домати преди да е заваляло. Или, в случай че това не е допустимо, незабавно по-късно, тъй като напуканите чери домати бързо гният.

С това приключваме нашата тематика за това по какъв начин да отгледаме чери домати. Не е комплицирано, а един път отгледани собственоръчно, вие за нищо на света няма да закупите други от магазина. Защото домашният усет е необикновен. Успех!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР