Как да бъде осъществен зеления преход“ в българската енергетика и

...
Как да бъде осъществен зеления преход“ в българската енергетика и
Коментари Харесай

Какво е бъдещето на въглищните централи у нас? Спор в студиото на Euronews Bulgaria

Как да бъде сбъднат „ зеления преход “ в българската енергетика и какво е бъдещето на въглищните централи у нас – за това спориха в студиото на Euronews Bulgaria Александър Загоров от КТ  " Подкрепа " и Ремина Алексиева, занализатор „ Енергетика и климат “ в Центъра за проучване на демокрацията. Разговорът бе в подтекста на вчерашния митинг на миньори и енергетици в отбрана на въглищната енергетика.

2038 година е крайната дата за затваряне на въглищните централи, уточни Алексиева. Не, решението на Народното събрание е не по-рано от 2038 година , опонира ѝ Загоров.

Според Ремина Алексиева, след 2025 година въглищните централи няма да може да разчитат на държавна помощ и те няма да оцелеят . Александър Загоров обаче съобщи, че става дума за остарели контракти за „ Мариците “, а никое друго дружество не получава помощ – всички са на пазарен принцип и печелят .

Алексиева изрази опасения, че след време въглищните централи ще би трябвало да заплащат за нездравословните излъчвания и тази електрическа енергия ще стане прекомерно скъпа за нас. Трудно ми е да чувам тези мантри, тъй като те не са истина, отговори Загоров.

В края на диалога двамата си стиснаха ръцете и се сплотиха, че има опция двете страни да работят дружно за задачите на българската енергетика.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР