Как черната кана във временните татуировки може да навреди на

...
Как черната кана във временните татуировки може да навреди на
Коментари Харесай

Какви са рисковете за кожата има от правенето на временни татуировки?

Как черната кана във краткотрайните татуировки може да навреди на кожата?

Чували ли сте за рисковете от потреблението на черна къна във краткотрайни татуировки? В днешно време това е доста известна мода, която се усилва през летния сезон, когато кожата е по-открита.

Този пигмент се получава от шубрак. Ако се ползва естествено, цветът на татуировката може да бъде непрогледен, с меден или кафеникав звук, който е по-малко впечатляващ. Въпреки това, когато се прибавят химикали, като парафенилендиамин, мастилото потъмнява, което прави резултата по-привличащ вниманието.

Въпреки това, в това време може да провокира разнообразни реакции, компрометиращи здравето.

Какво е къна и защо се употребява?

Къната или естествената къна (както можем да я назовем, с цел да я разграничим от продукта, получен от добавки), е пигмент. Извлича се от растението Lawsonia inermis. На испански е известно като alheña, arjeña или jena.

Това е шубрак, произхождащ от субтропичните райони на Африка и Западна Азия, макар че е необятно публикуван в други региони. Достига до 2 до 3 метра височина. Има дребни цветя и плодове, които са като къпини.

Ползите за здравето на Lawsonia inermis са разнородни. Съобщава се, че съдържа флавоноиди, танини и фенолни съединения. В допълнение, той работи като стягащо, антисептично и има антимикробни свойства.

В този смисъл се употребява за лекуване на стомашно-чревни язви, като антидиарийно и антиуролитиазно средство. Прилага се даже при екзема и открити рани, както и за усмиряване на дисменорея.

Парафенилендиамин и черна къна

Пигментът в естествената къна има червеникав или меднокафяв звук, който от време на време е зеленикав. Следователно, не е толкоз гръмък или привличащ вниманието, когато се ползва. Остава единствено 3 до 4 дни. Това обаче е методът, по който е бил употребен в ритуални церемонии в ислямските страни или в Индия.

Въпреки това, на Запад той е модифициран посредством включване на някои добавки за потъмняване на пигмента, което го прави по-интензивен и дългогодишен. Накратко, когато се нанесе полученият артикул (черна къна), резултатът е по-скоро като перманентна татуировка.

И тук стартират проблемите. В черната къна главната добавка, употребена за укрепване на цвета, е парафенилендиамин, прочут също като p-фенилендиамин, 1,4-диаминобензен или просто PPD.

Това е химикал, който може да се откри в разнообразни ежедневни артикули:

  • Бои за облекла
  • Сенки за очи и серпантина
  • Индийско мастило, мастило за принтер и факс
  • Гумени ленти и гуми
  • Дръжки за колела или принадлежности
  • Очила за гмуркане
  • Неопренови костюми

Страни като Германия и Франция са забранили потреблението му в козметиката. Също по този начин в Испания, според Директива 76/768/EEC, концентрацията на диаминобензен е лимитирана до най-много 6% в боите за коса и има други ограничавания.

Имайки това поради, заслужава да се означи, че в някои случаи делът на PPD в черна къна, употребен като мастило за татуировки, може да доближи 15%, само че оптимално позволеният за приложимост на кожата е 2%.

Рисковете от черна къна за кожата

Къната е естествено вещество и използването й се смята за нискорискова. Проблемът е парафенилендиамин. Но какво тъкмо не е наред с това съединяване и за какво би трябвало да внимаваме при потреблението му?

Според изследвания, разнообразни странични резултати могат да бъдат резултат от контакт с кожата с PPD, в това число тежки алергични кожни реакции. Това може да се случи даже при еднократна експозиция.

Възможните странични резултати включват следното:

Сърбеж, чувство за парене, зачервяване или инфектиране

Появата на везикули и мехури

Алергична контактна екзема

Зони с хипо- или хиперпигментация

Дихателна или бъбречна непълнота (когато зародят кръстосани реакции)

По-специално, такива кръстосани реакции с PPD могат да зародят при фотозащита и местни анестетици, както и при хора, приемащи избрани медикаменти (сулфонамиди, антимикробни, хипогликемични и антихистамини).

Може да се реализира и сенсибилизация, тъй че при следващ контакт със съединението (например върху дрехите), реакциите могат да бъдат по-тежки. И най-после, PPD се смята за рисков за хора с недостиг на G6PD (глюкоза-6-фосфат дехидрогеназа), при които провокира хемолитична анемия.,

Татуировки с естествена къна

Често се счита, че този вид украса няма затрудненията на стандартните татуировки. Много хора просто одобряват, че е като грим.

Всъщност даже възрастните разрешават на децата да имат краткотрайни татуировки. Ето за какво AEMPS предизвести за сходни опасности от татуиране с черна къна.

Добра концепция е да запомните, че химическите добавки предизвикват реакции. Ето за какво, в случай че ще си извършите краткотрайна татуировка, уверете се, че е с естествена къна. За да сте сигурни в това, би трябвало да попитате художника, който прави работата.

Можете също да ревизирате дали не е черна къна, като погледнете цвета на праха. Както споменахме, естественият артикул има колорит сред кафяв, червеникав или меден; в случай че е доста мрачен или черен, няма подозрение, че има добавки.

След като татуировката е направена, ще забележите и други разлики. Например, процесът на сушене с черна къна е бърз. Освен това резултатът продължава няколко седмици.

Инфо: www.teleport.com/ pixabay.com

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР