Кафявите мечки все по-често са засичани в ниските места в

...
Кафявите мечки все по-често са засичани в ниските места в
Коментари Харесай

Кафяви мечки все по-често са засичани в ниските места на Рила


Кафявите мечки все по-често са засичани в ниските места в народен парк „ Рила ", където минават туристи.

Повече от 60 кафяви мечки населяват Рила планина, сочи статистиката на националния парк, съобщи Българска национална телевизия.

Мустафа Медаров постоянно обикаля гората в региона над Белица и е срещал кафява мечка няколко пъти.

Само преди година в региона на Рила планина край Белица беше нападната жена, до момента в който излязла да бере гъби. Според гледачите в парка за мечки в Белица, сходен вид набези могат да бъдат избегнати. Само би трябвало да съблюдаваме няколко елементарни правила.

" Всяко едно посещаване в гората значи, че вие отивате на посетители на всички диви животни, които населяват тази гора. При всяко едно вървене в гората, да вдигате малко повече звук, да пеете, да пляскате, да говорите на всеослушание. Действително, в случай че има среща с такова животно, би трябвало да се подходи доста умерено, да не се крещи и скача, защото то може да реагира доста зле на това, хубаво е по оптимално бърз метод да се отдалечите и да не обръщате тил ", сподели Калина Вълчинкова – гледач на мечки в Парка край Белица.

Само на територията на резервата парковата защита и камерите за видеонаблюдение са засекли най-малко 10 разнообразни кафяви мечки.

" За да може да следим какво се случва с мечките и да избегнем срещата с туристи, главното нещо, което вършим, с цел да избегнем спор с туристите, е да следим територията с фотокапани, вършим и масиран мониторинг с доста хора по цялата територия на парка и знаем сносно кои са териториите, населявани от мечки ", сподели Владимир Милушев – шеф на народен парк „ Рила “.

Хората, които обичат вървят в гората, не би трябвало да се хвърлят останки от храна, тъй като дивите животни ги надушват и остават да населяват региона, където по-късно може да има непредвидени срещи с туристи
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР