Каещата се Мария Магдалена, рядка картина, дело на Салай, един

...
Каещата се Мария Магдалена, рядка картина, дело на Салай, един
Коментари Харесай

Продадоха за рекордна сума картина на ученик на Леонардо да Винчи

" Каещата се Мария Магдалена ", рядка картина, дело на Салай, един от най-близките съратници на ренесансовия талант Леонардо да Винчи, беше продадена на търг в Париж за 1,745 милиона евро.

Аукционът беше проведен от тръжната къща " Аркюриал " и наддаванията протекоха доста динамично. Лотът получи първична оценка сред 100 и 150 хиляди евро. Търгът се организира при закрити порти поради пандемията.

Платното е едно от дребното, които са публично приети като произведения на Салай. То е мощно повлияно от техниката на Леонардо най-много при изобразяването на ръцете и лицето. Засега са известни едвам четири или пет картини, нарисувани от Салай, една от които е " Христос Спасител ", изложена в Амброзианската пинакотека в Милано. Останалите са притежания на частни сбирки.

A rare painting by Leonardo Davinci’s closest disciple, Gian Giacomo Caprotti (also known as Salaì), is coming to auction in Paris this fall. Dated ca. 1515–20, The Penitent Magdalene carries an estimate of €100,000–€150,000 ($117,000–$175,000).
— ArtPro (@artproapp)
Джан Джакомо Капроти, прочут още и като Салай /1480-1524/, е прочут като най-близкият другар на ренесансовия талант Леонардо да Винчи. Той е бил негов възпитаник, асистент в ателието, модел, ковчежник и ухажор. Леонардо го кръстил Салай, синоним на " дребен демон ", поради нелепостите, които вършел, поради лъжите и дребните му обири.

" Тази картина излиза безусловно от мрака ", разяснява пред организацията специалистът Ерик Тюркен. Тя е била закупена за скромна сума от притежателя ѝ и едвам неотдавна било открито, че е била дело на Салай. Платното е с размери 65 на 50 сантиметра и на него Мария Магдалена е изобразена на черен декор с взор, ориентиран към небето. На картината са открити пръстови отпечатъци - художникът е положил палеца си върху прясната багра, нещо особено за почерка на Леонардо и на Салай.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР