Където и да стъпи кракът на Йованович, положението се влошава,

...
Където и да стъпи кракът на Йованович, положението се влошава,
Коментари Харесай

Коя е Мари Йованович и какво знае тя за Тръмп?

" Където и да стъпи кракът на Йованович, ситуацията се утежнява ", написа Тръмп в Туитър за някогашната посланичка на Съединени американски щати в Украйна. И то по време на чуването за импийчмънт на президента. Защо той я атакува? Какво знае тя?, пита Бен Найт в текст за " Дойче веле ". " Където и да стъпи кракът на Мари Йованович, ситуацията се утежнява ", написа американският президент Доналд Тръмп в Туитър по време на чуването на някогашната посланичка на Съединени американски щати в Украйна в границите на процедурата по импийчмънт против него. Запитана за въпросния туит, Мари Йованович съобщи пред изслушващата комисия, че се е почувствала застрашена от Тръмп.

Процедурата по импийчмънт бе стартирана заради обвиняванията на демократите, че президентът е злоупотребил с властта си, с цел да завоюва на своя страна украинското държавно управление за актуалната предизборна битка в Съединени американски щати. Съществуват съмненията, че Тръмп е дал на Украйна военна помощ в размер на 400 милиона $ като средство за напън. Демократите считат, че по този метод американският президент е желал да подтикне Украйна да предприеме следствия, които да навредят на неговия съперник - демократа Джо Байдън. Тръмп назова процедурата " лов на вещици ".

" Беше извънредно "

По време на чуването Мари Йованович се показа като жертва на " клеветническа акция " поради нейния ангажимент против корупцията в Украйна. Според нея отговорност за това носят и корумпираните украински служители, само че и персоналният юрист на Тръмп - Рудолф Джулиани. Йованович отхвърли да е заявявала пред личния състав на американското посолство в Киев или пред украински представители, че разпорежданията на Тръмп могат да бъдат пренебрегнати, защото той щял да бъде отхвърлен от служба.

Йованович описа по какъв начин на 24 април е получила позвъняване от американското външно министерство с настояването да се върне във Вашингтон още със идващия аероплан. Там към този момент й споделили, че Тръмп е изгубил доверието си в нея. " Беше извънредно да чуеш това. Не бе посочено никакво съображение за моето отзоваване. " Но явно повода е в недоволствата от страна на Джулиани и сина на Тръмп - Доналд-младши, че посланичката се пробвала да блокира следствията против сина на политическия съперник на президента - Джо Байдън.

Коя е Маша?

Мари Йованович е дипломатка, която в продължение на десетилетия се употребява с доверието на разнообразни американски президенти. Барак Обама я назначава за дипломат в Украйна през 2016. Като един от най-опитните дипломати на американското външно министерство тя е представлявала Съединените щати в още две страни от някогашния Съветски съюз - в Киргизстан и в Армения. Отзоваването ѝ провокира вълна от отвращение.

Тя е родена в Канада, където родителите ѝ емигрирали от Съветския съюз. Руският език ѝ е майчин, приятелите ѝ и до момента я назовават Маша. На 18 години получава американско поданство. В дипломатическите среди е известна със своя професионализъм и деликатно обсъждане на нещата.

Има индикации, че евентуално не е била най-близката другарка на Володимир Зеленски, когато той се кандидатира за президент. В прословутия телефонен диалог с Тръмп той споделя: " Чудесно беше, че Вие бяхте първият, който ми сподели, че тя е неприятна посланичка, защото аз съм 100 % склонен с вас. Отношението ѝ към мен не бе най-хубавото, защото тя се възхищаваше на предходния президент Порошенко и бе на негова страна. Тя няма да ме одобри в задоволителна степен като идващ президент. "

В една тирада, изнесена през март 2019, Мари Йованович упрекна държавното управление на Порошенко, че не прави задоволително, с цел да пребори корупцията в страната. Освен това тя блокира финансова помощ за бюрото на някогашния основен прокурор на Украйна Юрий Луценко, защото той по никакъв метод не е подкрепил битката с корупцията.

Йованович отхвърля нападките, че е предубедена по отношение на Тръмп. Тя обаче посочи, че е " надълбоко разочарована " от случилото се дотук. Отзоваването ѝ раздрусало вярата ѝ в един от главните принцип в областта на дипломацията, съгласно който " нашето държавно управление ни пази, в случай че бъдем нападнати от задгранични ползи ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Опитът за импийчмънт на Тръмп (27)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР