Кадър от затвора в салвадорския град Теколука. Снимка: АПКонгресът на

...
Кадър от затвора в салвадорския град Теколука. Снимка: АПКонгресът на
Коментари Харесай

Салвадор удължи срока на твърдите мерки срещу бандите

Кадър от пандиза в салвадорския град Теколука. Снимка: АП

Конгресът на Салвадор гласоподава за следващото удължение на периода на деяние на изключителното състояние, което разрешава на полицията да арестува обвинени членове на улични банди, съобщи Асошиейтед прес. 

Гласуването късно в сряда беше необятно предстоящо и бележи дванадесетото сходно едномесечно удължение, предоставено на президента Наиб Букеле, откогато мярката беше утвърдена за първи път на 27 март 2022 година

Репресиите са довели до над 65 000 ареста и хиляди хипотетични нарушавания на правата на индивида, само че остават известни в страната, където в миналото бандите са претендирали безнаказано рекет за отбрана. 

Проучванията на публичното мнение сочат, че към 9 от 10 салвадорци утвърждават тактиката на държавното управление за битка с престъпността.

Удължаването на периода пристигна в същия ден, в който държавното управление изпрати още 2000 обвинени в голям нов затвор, издигнат особено за членове на банди, а министърът на правораздаването даде обещание, че " те в никакъв случай няма да се върнат " на улицата.

Правителството разгласи всеобщото пренасяне на пандизчии с елегантно направен видеоклип, оповестен в обществените мрежи. В него се вижда по какъв начин пандизчиите са принудени да тичат боси и с белезници по стълбища и по гола земя, облечени единствено с регламентирани бели къси панталони. След това са принудени да седят със заключени крайници в компактно скупчени групи в килиите.

Густаво Виляторо, министър на правораздаването, съобщи в сряда, че обвинените членове на банди в никакъв случай няма да се върнат на улицата, макар че към 57 000 от задържаните към момента чакат публични обвинявания или правосъден развой.  " Те в никакъв случай няма да се върнат в кварталите, градовете на нашия обичан Салвадор ", сподели Виляторо.

Само към 3500 души, обхванати от репресиите, са били освободени до момента, показва АП.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР