Кадър от Луната, заснет от борда на “Чандраян-3. Photo credit

...
Кадър от Луната, заснет от борда на “Чандраян-3. Photo credit
Коментари Харесай

Знаете ли каква е историята на Чандраян-3?

Кадър от Луната, сниман от борда на “Чандраян-3 ”. Photo credit: ISRO

След два дни задачата на Индия “Чандраян-3 ” ще кацне на Луната. Но знаете ли каква е историята на тази задача и връзката сред “Чандраян-3 ” и “Луна-25 ”? Знаете ли, че в миналото “Чандраян-3 ” и “Луна-25 ” бяха едно? Знаете ли какво се случи?

На 12 ноември 2007 година представители на Роскосмос и галактическата организация на Индия подписват съглашение по плана “Чандраян-2 ”. Индия би трябвало да сътвори орбитален уред и луноход, както и да обезпечи изстрелването на задачата със личната си ракета “GSLV ”. Роскосмос дава обещание да обезпечи спускаем уред. Проектът става прочут в Русия под названието “Луна-Ресурс ”.

Индийското държавно управление утвърждава договорката. Дизайнът на галактическия уред е приключен през август 2009 година, а учените от двете страни вършат взаимен преглед.

През 2010 година Индия извършва всичките си задължения по плана “Чандраян-2 ” съгласно графика. Русия желае тригодишно отсрочване на изстрелването, тъй като съветският спускаем уред още не е приключен.

След това идва 2011 година и злополуката на съветската задача до Марс “Фобос-Грунт ”. Тъй като “Луна-Ресурс ” има общи съставни елементи с “Фобос-Грунт ”, Роскосмос би трябвало да преработи целия спускеам уред. Промените, направени от съветска страна, плануват увеличение на тежестта на спускаемия уред, като това става за сметка на Индия – поискано е индийците да отрежат от опциите на лунохода.

Но когато през 2015 година Русия афишира, че не може да построи спускаемия уред даже в границите на ревизирания график, това прелива чашата. Индия се отхвърля от съдействието и взема решение да работи по “Чандраян-2 ” независимо. Русия също поема по своя път сама и продължава работата по задачата, която на късен стадий бива преименувана на “Луна-25 ”.

В същото време се появява комфортен балистичен прозорец за изстрелване до Марс. Индийският орбитален уред, който е останал от несполучливия план с Русия, вместо да остане да кисне в хангар на Земята, бива изстрелян към Марс. Тази задача, осъществена напълно от Индия, е извънредно сполучлива. Работи до предходната година, неведнъж по-дълго, в сравнение с всички руски марсиански задачи, взети дружно.

Индия изстрелва “Чандраян-2 ” без присъединяване на Русия през 2019 година, като орбиталният ѝ уред продължава да работи в орбита към Луната до ден сегашен, а спускаемият “Викрам ” се разрушава. През 2023 година е изстрелян “Чандраян-3 ”, усъвършенствано копие на “Чандраян-2 ”.

Днес, на 21-ви август, беше осъществена тестова радиовръзка сред “Чандраян-2 ” и “Чандраян-3 ” в окололунна орбита.

Първоначално руснаците изпреварват Съединени американски щати.

След това Съединени американски щати догонват и изпреварват руснаците.

След това и Китай изпреварват руснаците.

Е … по какъв начин мислите? Вече заема ли Русия четвъртото място в света след Индия?

Инфо: Иля Харламов, “Юра, елементарни ”.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР