Кадър от филма Далечни острови От нов фестивал Sofia Biting

...
Кадър от филма Далечни острови От нов фестивал Sofia Biting
Коментари Харесай

Внимание, филмът хапе

Кадър от кино лентата " Далечни острови "

От нов фестивал Sofia Biting Docs се трансформира в предстоящо и обичайно събитие. Седмото издание на единствения фестивал за писмено кино в София следва с нова селекция от филми, които описват за необятно коментирани тематики, само че изследвани под друг ъгъл.

В програмата този път преобладават българските филми. Прожекциите стартират на 27 септември с " Бялото приятелство и духовната школа на Рила " на Пламен Симеонов, който надниква в всекидневието на дъновистите (последователите на известният мъдрец и езотерик Петър Дънов, живял сред 1864 и 1944). Екологичните проблеми в България ще бъдат наранени в среднометражния " Море напразно " на Стоил Димитров и Борислав Камилов (28 септември), които ще опишат за двама сърфисти по Черноморието, които желаят да привлекат публичното внимание към пластмасовите боклуци с организарането на 24-часово уиндсърф предизвикателство.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кадър от " Място на силата "

Голяма част от филмите демонстрират общности, до които рядко имаме достъп като фенове: " Място на силата " (29 септември) слага на фокус бесарабските българи в украинското село Чушмелий и политическите катаклизми, които те претърпяват през десетилетията. Режисьор е родената там Татяна Станева. Имигрантските общности са и тематика на " Пясък в чекмеджето " (1 октомври) на Надя Йончева, която наблюдава живота на българите в Кент, Англия.

Сред интернационалните заглавия в програмата е " Бялата стрела " (2 октомври) на Джим Крофт, американец, който се насочва на странствуване в Русия през зимата. Фестивалът ще закрие с " Далечни острови " на 3 октомври. Швейцарският режисьор Алберто Мерони съпоставя всекидневието сред най-северната точка на Европа (град Лонгир на норвежкия остров и някогашно руско притежание Свалбард) и най-южната (Ей Йеро, част от Канарските острови), а на Sofia Biting Docs ще бъде международната премиера на кино лентата му.

Всички първични прожекции са в " Дом на киното ", а по-късно през октомври част от филмите ще бъдат показани в " Евро синема " и " Културен център G8 ". Цялата стратегия е онлайн на www.sofiabitingdocs.com
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР