Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX След продължителни

...
Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX След продължителни
Коментари Харесай

УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля свръхтежката ракета Фалкън Хеви и въведе три спътника директно в геостационарна орбита!

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit: SpaceX

След продължителни отлагания СпейсЕкс изстреля за шести път свръхтежката си ракета “Фалкън Хеви ”, третата най-мощна ракета в света след “Старшип ” и “Спейс Лонч Систъм ”, жънейки значим комерсиален триумф. Директно в геостационарна орбита бяха вмъкнати три спътника и няма подозрение, че този сполучлив полет ще подсигурява още контракти за СпейсЕкс за реализирането на сходни задачи!

Допреди половин година “Фалкън Хеви ” бе Царицата на ракетите, най-мощната настояща ракета в света въобще. Но това към този момент не е по този начин. Първо през ноември НАСА сполучливо изпрати към Луната задачата “Артемис 1 ” със “Спейс Лонч Систъм ”, а по-късно на 20 април СпейсЕкс стартира изпитателните полети на “Старшип ”. Макар че дебютът на “Старшип ” бе единствено отчасти сполучлив и орбита не бе достигната, във връзка с тягата ракетата разруши всички върхове и се трансформира в най-мощния притежател, летял в миналото в историята на човечеството.

Но “Фалкън Хеви ” има голямо преимущество пред “Старшип ” и “Спейс Лонч Систъм ”. Ако “Старшип ” занапред навлиза в употреба и ще минат месеци, евентуално години, до момента в който стане надеждна и до момента в който “Спейс Лонч Систъм ” изисква продължителни подготовки, точещи се с години, то “Фалкън Хеви ” може да бъде готова за изстрелване в границите на броени седмици. Няма друга свръхтежка ракета, която при потребност да е налична неотложно. И явно това е повода, заради която тя се търси на пазара за полети на тежки спътници до високи орбити, както и на лунни и междупланетни задачи.

Но да се върнем на днешното изстрелване. То в началото трябваше да бъде осъществено на 18-ти април. За страдание след провеждането на статичното огнево тестване бе открито, че се постанова замяна на развалени мотори. Ремонтът бе приключен за дни (ако сходно нещо се бе случило със “Спейс Лонч Систъм ”, отлагането щеше да е с месеци) и стартът бе плануван за 27-ми април. Заради неприятно време имахме спомагателни двудневни отлагания. В късната нощ на 29-ти април “Фалкън Хеви ” изглеждаше подготвена да лети, само че на 58-мата секунда преди полета противоположното преброяване бе ненадейно прекратено. В неделя се развихриха стихии, а в нощта на понеделник изглеждаше, че ветровете към момента са твърди мощни, че да разрешат изстрелване.

Но към края на едночасовия стартов прозорец времето ненадейно се оправи и “Фалкън Хеви ” излетя в 03:26 ч. българско време. През миналите години ракетата стана известна поради метода на връщане на страничните ускорители, които след полет кацаха по едно и също време на площадката един до различен също като в научно-фантастичните творби. Сега това нямаше по какъв начин да стане – ракетата “Фалкън Хеви ” хвърча за пръв път в историята си напълно в невъзвръщаем режим, тъй като цялата ѝ сила бе нужна за позиционирането на тежащия шест тона сателит на Боинг “Виасат-3 ” непосредствено в геостационарна орбита. Това е първият от общо три спътника “Виасат ”, които би трябвало да дават непрекъсната връзка с 99% от популацията на Земята.

На борда на “Фалкън Хеви ” имаше още два дребни информационни спътника – комерсиалният спътник на американската компания Астранис “Арктурус ” и “Джи Спейс 1 ” на датската компания Гравити спейс.

Космическата ракета “Фалкън Хеви ” ще лети още три пъти през тази година. Имаме военна задача на 23-ти юни, по-късно през август би трябвало да полети спътникът “Екостар 24 ”, а на 5-ти октомври би трябвало да бъде изстреляна мощната астероидна задача на НАСА “Психея ”.

Днешният полет бе 29-ти за СпейсЕкс през 2023 година, като до момента компанията на Илон Мъск е изстреляла 26 ракети “Фалкън 9 ”, две свръхтежки ракети “Фалкън Хеви ” и една свръхтежка ракета “Старшип ”.

Видео от изстрелването:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР