Кадър от Бащата Не всички режисьори биха могли да се

...
Кадър от Бащата Не всички режисьори биха могли да се
Коментари Харесай

Слава за "Бащата"

Кадър от " Бащата "

" Не всички режисьори биха могли да се похвалят, че са съумели да издълбаят своя ниша единствено след три пълнометражни кино лентата. Българското дуо Кристина Грозева и Петър Вълчанов обаче са измежду тези, които могат ", написа Variety след премиерата на най-новия филм на Вълчанов и Грозева " Бащата ", който завоюва огромната премия " Кристален глобус " в главния конкурс на фестивала " Карлови вари " 2019.

За разлика от предходните два кино лентата на режисьорите, " Урок " и " Слава ", основани по истории от вестникарската хроника, " Бащата " е построен в по-мека тоналност и се разполага в жанра на фамилната драма-комедия. Един чудноват знак от света на мъртвите (неотворено гласово съобщение) ще накара татко (Иван Савов) и наследник (Иван Бърнев) да тръгнат след една фантазия, а по пътя, наред с доста непредвидени завършения ще си признаят някои премълчавани секрети и вини. " Бащата " се вписва в линията на интелигентните и фини комедии " Небраска " на Александър Пейн и " Тони Ердман " на Мариан Аде.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Те преглеждат тематиката за скъсаните фамилни връзки през облиците на ексцентрични татковци със странни фиксации, които внасят здравословна доза полуда в живота на своите пораснали деца. С невероятните си сюжети, включващи детайли на физическа и вербална комедия, екстравагантни герои, лека атмосфера, умен и остроумен разговор, тези филми работят като антидепресанти.

Петър Вълчанов и Кристина Грозева основават живи и увлекателни разкази. Вярват, че да познаеш положителната история е като обич от пръв взор. " Тя въодушевява, окрилява, дава полет на фантазията. История, в която откриваме смисъла с основно С ", споделят те. Докато създават своите кино разкази, се стремят да заобикалят клишетата за сметка на парадоксите. Да има дълбочина, само че без рекламация. Съобразяват се само с креативните си стремежи. Съвсем незабележимо вписват персонални прекарвания и биографични детайли във всичките си филми, като това е най-осезаемо в " Бащата ", където за основа на описа употребяват фамилна история, а основаването на кино лентата им работи " лечебно ". Темата е универсална, а към нея подхождат почтено, откровено и с подготвеност да навлязат надълбоко в личния си свят, тъй като за тях " искреността в изкуството се крие в превъзмогването на страха от саморазкриването, а смелостта, в това да търсиш креативен материал в най-тъмните кътчета на душата и мозъка си ".

Вярват, че животът е най-хубавият сценарист. " Винаги ни се желае да създадем комичен филм за нещо тъжно или печален филм за нещо смешно. Да съчетаваме несъчетаемото е нещо, което непрекъснато ни съблазнява. Даваме си сметка, че това е доста рисково, тъй като постоянно има опция да направиш нещо, което не е нито тъжно, нито смешно, а единствено тъпо и тривиално. Опитваме се да балансираме като въжеиграч, който би трябвало да е доста деликатен, тъй като поради единствено една дребна стъпка настрана и може да падне от доста високо. "

Признават, че писането постоянно е било един от най-трудните процеси в работата им. Съмняват се в концепциите си, подлагат ги на непрестанни инспекции. Във филмите им най-съществен е тонът. Затова на фотоси се пробват изцяло да не помнят написаното.

Илюстрация
Q Момент от церемонията по награждаването в Карлови Вари

Увеличаване

Q Момент от церемонията по награждаването в Карлови Вари

Смаляване

Въпреки че работят с едни и същи артисти, всякога съумяват дружно да изградят радикално разнообразни облици. Сравняват този развой с работата на ваятел, който дълго натрупва материал, а по-късно, в търсене на съвършените очертания, отстранява непотребното. " Обичаме да предизвикваме актьорите и в това време да им даваме независимост. Изискваме от тях да ни изненадват, тъй като единствено по този начин съумяват да изненадат и себе си. Не им даваме подготвени решения, опитваме се да ги накараме сами да доближат до тях. Не обичаме мързеливи артисти, които чакат да им си каже накъде да погледнат, по какъв начин да застанат, какво да кажат , по какъв начин да го кажат. Обичаме артисти, които не се опасяват да се впуснат в същински прекарвания, тъй като единствено по този начин могат да доближат до същината на персонажа. "

Филмите им " Урок ", " Слава " и " Бащата ", снимани от оператора Крум Родригес, имат обща визия, подчинена на драматургията и актьорите. Залагат на нюансирани, спестовни и изчистени облици и форми. В работата си се стремят да са оптимално почтени, да следват интуицията си. Влюбени са във филмите на Георгий Данелия и ценят безпределно своите учители в киното Георги Дюлгеров и Людмил Стайков. Признават, че им е мъчно да си бъдат и продуценти, само че са уверени, че това е единственият метод да осъществят филмите си, тъй като се усещат най-уверени, когато сами носят цялата отговорност.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР