Кадър NVO МансЧерна гора, която е кандидат за членство в

...
Кадър NVO МансЧерна гора, която е кандидат за членство в
Коментари Харесай

Черна гора задлъжня рекордно към Китай за магистрала. Моли се на ЕС да плати дълга

Кадър NVO Манс

Черна гора, която е претендент за участие в Европейски Съюз, няма опция да заплати рекордния дълг към Китай, който натрупа за построяването на автомагистрала. 

Черногорският вицепремиер Дритан Абазович потвърди в края на март, че Подгорица желае помощ от Брюксел за връщане на заем от 1 милиарда евро, провиснал от китайска банка за построяването на автомагистрала от пристанището Бар до границата със Сърбия (от другата страна тя би трябвало да води до Белград).

Заемът с годишна рента 2% и 6 година гратисен интервал увеличи внезапно държавния дълг на страната и докара до увеличение на налозите и отчасти заледяване на заплатите в държавния бранш. Към края на 2020 година страната с население 622 хиляди души има дълг от общо 4.33 милиарда евро (103% от брутния ѝ вътрешен продукт). След пандемичната година, лишила главния ѝ доход - постъпленията от туризма - Черна гора е притисната.

При това пътят още не е приключен. Първият транш от заема, даден за 44-километров сектор от автомагистрала с планувана дължина 165 км, обаче би трябвало да се изплати тази година.

Според Абазович Европейски Съюз би трябвало да помогне с рефинансиране на заема, взет от предходното държавно управление, и по този начин да предотврати несъразмерна взаимозависимост от Китай.

Европейският съюз е угрижен за дълга на Черна гора към Китай, само че не може да ѝ помогне за погашение на заема, изтеглен от китайска банка. Тази информация пристигна от представителя на Европейската комисия по външни въпроси, както и на Европейската работа за външно деяние Петер Стано, съобщи " Дневник ".

" Работим доста с Черна гора и страните от Западните Балкани, с цел да им помогнем да изпълнят европейските стандарти и промени, само че не изплащаме задължения, които те имат към трети страни ", съобщи представителят на Европейската комисия Петер Стано. Всяка страна сама взима капиталовите си решения, сподели той.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР