Кадър Нова твВ сутрешния блок на Нова телевизия министърът на

...
Кадър Нова твВ сутрешния блок на Нова телевизия министърът на
Коментари Харесай

Бисер Петков: Страховете за отнемане на деца се подклаждат

Кадър Нова тв

В утринния блок на Нова телевизия министърът на труда и обществената политика Бисер Петков коментира случая с падналото от втория етаж в Пловдив дете, съобщи вести.бг.

Този случай е мотив да напомним някои наставнически отговорности, записани в Закона за протекция на детето, като да вземем за пример, че деца до 12 години не може да бъдат оставяни без родителска грижа. Най-важното в този случай е детето да се възвърне. Колегите от Агенция за обществено подкрепяне са се самосезирали, посетили са дома на детето, провели са диалози, открили са, че изискванията, в които се отглежда детето, са естествени. Надявам се, че детето ще се въстанови, ще се върне при родителите си и ще им бъде за урок да не го оставят без контрол, съобщи Петков.

В никакъв случай не става въпрос за лишаване на дете. На родителите ще бъде оказана поддръжка, уточни общественият министър. Той разясни, че за оставяне на дете без контрол в закона е планувано административно наказване – санкция.

Социалният министър разяснява и продължаващите митинги против измененията в Закона за протекция на детето. Приветствам публичната интензивност по такива значими въпроси, кавито са децата, само че не мога да схвана за какво към този момент няклко месеца фокусът е върху нещо, което го няма. Няма национална тактика за децата 2019-2030 година. Когато създаденият от работна група план провокира тези страхове, беше отдръпнат, посочи Бисер Петков.

Промените в Закона за обществените услуги, който беше признат през март, доведоха до изменението на десетки други закони, които влизат в действие от 2020 година. Но съпоставката сред настоящите текстове и влизащите в действие демонстрира, че множеството промени са козметични – уеднаквява се терминологията сред закони със сходно деяние. Всеки, който желае да види измененията, може да го направи на страницата на министерството. Вероятно тези страхове се подклаждат, с цел да не престават толкоз дълго против нещо, което не съществува. Ако планът се нуждае от още усъвършенствания, министерството е готово за разговор, съобщи Петков.

Той разяснява и настояването на КТ " Подкрепа " от следващата година минималната работна заплата да стане 1000 лв.. По отношение на минималната работна заплата в този мандат има изясненост. Предвидено е за идната година да нарасне с още 50 лв. и да стане 610 лв.. Синдикатите постоянно желаят по-високи заплати, само че не е реалистично следващата година минималната работна заплата да стане 1000 лв., сподели министрът.

Той разкри още, че се приготвя нова тактика за заетостта, която ще влезе в действие от 20201 година. По думите му главните посоки в тактиката са активизиране на хората в трудоспособна възраст, които нито работят, нито учат и повишение квалификацията на работната мощ.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР