Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11

...
Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11
Коментари Харесай

Главчев обяви скока на пенсиите от 1 юли

Пенсиите ще бъдат изплатени с нарастване в размер на 11 %, макар че по „ швейцарското предписание “ размерът на нарастването е единствено 10%, безапелационен е министър председателят Димитър Главчев по отношение на идната актуализация на пенсиите от началото на месец юли, съобщи Днес.бг и Българска телеграфна агенция.

Още на следващия ден на съвещанието на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт (НОИ) министърът на труда и обществената политика Ивайло Иванов ще предложи идното от 1 юли осъвременяване да бъде с 11%, както е планувано в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година. Предложението регистрира интереса на българските пенсионери да получат по-висока актуализация, като са обезпечени и нужните за задачата средства. Всички представители на изпълнителната власт в Народно събрание на Национален осигурителен институт ще гласоподават за 11% нарастване.

Според Кодекса за обществено обезпечаване пенсиите се усилват по така наречен „ швейцарско предписание “, само че окончателното решение е на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт. Това основава законодателна опция пенсиите да бъдат осъвременени и с друг %, макар че изчисленията на специалистите на Национален осигурителен институт демонстрират 10 %.

Настоящата обстановка не е казус. През 2021 година още веднъж експертните калкулации сочеха по-нисък % от заложения в бюджета и все пак осъвременяването беше осъществено с по-висок %.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР