Кадър Нова: Решено е: 153 лева към заплатите отгоре от

...
Кадър Нова: Решено е: 153 лева към заплатите отгоре от
Коментари Харесай

Решено е: 153 лева към заплатите отгоре от 1 януари

Кадър Нова: Решено е: 153 лв. към заплатите от горната страна от 1 януари

Увеличението на минималната заплата е решено от 1 януари.

Това стана ясно в ефира на Нова тв.

Виктор Николаев попита гостуващите: Кога тъкмо би трябвало да се вземе решението за нарастването на минималната заплата със 153 лв.?

То е предрешено, тъй като законът е подобен. „ Сбъркана формула, правилен резултат “, уточни гостът му в студиото Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал в България АИКБ.

Това е добра вест за приходите ни, е че се разисква размера на минималната работна заплата за 2024 година, като по предложение на държавното управление тя е 933 лева
Това е растеж от 153 лева, което е 20% над сегашната минимална заплата.
За смяната упорства финансовият министър Асен Василев.

Дори и с това нарастване няма да се доближим по приходи с останалите държави-членки на Европейския съюз, защото във Франция, където тя е най-висока заплащат по 13,80 $ на час против скромните 5,70 в България.

За пенсионерите към този момент няма смяна в заплащането, само че пък наближава Коледа – време през което обичайно към този момент се отпуска дребна сума за поддръжка за всички възрастни.

Най-високите заплати взимат в секторите, които работят за западни световни компании.

Те напрактика взимат естествени европейски и даже над междинните заплати там, само че ги харчат в България.

Най-високи са заплатите в ИТ бранша
България е страната с най-голям растеж на заплатите в Европейски Съюз през последната година.
Към момента междинната работна заплата у нас е 1 957 лева

Ръстът по никакъв начин не е дребен и е над равнищата в другите европейски страни. Увеличението в България е с близо 13% за последната година.

Експерти разясняват, че това е тип „ отплата “ за внезапните покачвания на цените.

В ИТ бранша работещите взимат приблизително 4 732 лева

Следват ги като енергетика, финанси и обезпечаване.

Най-зле е ситуацията, където бизнесът се държи най-вече от българи – хотелиерство и ресторантьорство.

В другият полюс на класацията са хотелиерство и ресторантьорство, селско и горско стопанство, които взимат най-ниски хонорари (1189 лева.).
Сравнително ниско остава и равнището на инфлация в страна – 7.7%.
Страната ни е на второ място по нарастване на почасовите надници и заплати измежду страните от Европейския съюз отвън еврозоната за 2022 година

Данните демонстрират, че заплащането в България бележи и максимален растеж с близо 15% от страните отвън еврозоната като наклонността е това да продължи.
Едва 10 дни остават на родителите да подадат заявление за помощта за деца, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас. Крайният период е 15 октомври.
От тази образователна година помощта се дава на всички възпитаници от посочените класове, без значение дали са записани в държавно, общинско или частно учебно заведение. Те би трябвало да живеят непрекъснато в страната.

Размерът на поддръжката е 300 лв. и се изплаща на два пъти. 150 лв. от средствата се получават след отпущането на помощта, а остатъкът – при започване на втория образователен период, в случай че детето продължава да посещава учебно заведение и не е позволило 5 и повече неизвинени отсъствия.

Помощта се дава без подоходен аршин на родители и осиновители, на приемни семейства/семейства на близки и родственици, на децата, настанени за развъждане отвън фамилията, както и на настойници/попечители, които отглеждат детето. Документи се подават в дирекциите „ Социално подкрепяне “ (ДСП) по сегашен адрес.



 
Източник: vihrogon.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР