Кадър БНТЗам.-здравният министър обяви в колко болници в България трябва

...
Кадър БНТЗам.-здравният министър обяви в колко болници в България трябва
Коментари Харесай

Зам.-министър Петров: Има още 3-4 проблемни държавни болници, както и 5-6 областни, които трябва да се проверят

Кадър Българска национална телевизия

Зам.-здравният министър разгласи в какъв брой лечебни заведения в България би трябвало да бъде осъществена инспекция.  " Лечебните заведения, които са обществени сдружения, не трябва да бъдат ръководени 25 години от едни и същи хора ", счита доктор Димитър Петров.

" Има още 3-4 проблематични държавни болници в страната, както и 5-6 регионални, които би трябвало да преминат през процедура на инспекция ". Това разгласи пред  зам.-здравният министър Димитър Петров. 

По думите му за множеството от тях следва да има нови състезания и промяна на шефове.

Само преди две седмици от Българския лекарски съюз упрекнаха НЗОК в административен тормоз и обявиха, че имат голям брой сигнали от лечебници в цялата страна за тенденциозни, масови проверки и претенции за възобновяване на средства в изискванията на пандемия по официални аргументи.

Сред болниците, които скоро ще бъдат инспектирани поради тежки проблеми и сигнали, той уточни " Св. Иван Рилски ", софийската хематология, както и " Света Анна ". За инспекцията на последната обаче той призна, че ще е нужно много време, тъй като тя е акционерно сдружение и процедурата ще отнеме месеци, защото " остарелият съвет на шефовете не желае да свика ново заседание ". " Това са минусите на закона ", уточни доктор Петров.

По думите му болниците, които са обществени сдружения, не трябва да бъдат ръководени 25 години от едни и същи хора. " Те би трябвало да са отпред на тези болници 3 мандата по 3 години, или 2 мандата по 4 години. 6-8 години стигат. Това не е прищявка, а доктрина на мениджмънта. След толкоз време започваш да създаваш проблеми на структурите, в случай че си добър управител, ще можеш и другаде да работиш ", съобщи той.

Според Д-р Петров основният проблем на лечебните заведения не е това, че те са търговски сдружения, а метода им на финансиране, трупането на задължения и безотговорното ръководство. " Финансирането би трябвало да се обвърже с качеството на здравната активност и резултата, както и с тежестта на болестта на дадения пациент. Иначе и самарянски организации да станат болниците, няма да се оправи ситуацията ", съобщи той. Зам.-здравният министър разгласи, че болниците у нас са натрупали внушителни задължения от 500 млн. лева

Относно драмите в " Пирогов ", където поради установени нарушения с фиктивни хоспитализации бе уволнен директорът проф. Асен Балтов, зам.-здравният министър съобщи, че не приема заявките му, че е правил нещо нелегално, само че нямало какво друго да направи. " Това е легализиране на беззаконието ", съобщи той. По думите му в незабавния център става дума за нарушаване на стеснен кръг хора, а не на цялата болница. " Няколко индивида са забъркани, самият шеф не е упражнил контролни функционалности. При 5 хиляди COVID-пациенти, 600 са минали повторно в болничното заведение по чернодробна пътека. В " Св. Анна ", при 3 хиляди пациенти с ковид, наново с чернодробна диагноза е бил признат единствено един, същото е и в " Александровска ". Показателно е ", уточни той. 

Относно проекта на здравното министерство за реакция при нова вълна на вируса, Петров изрази убеденост, че значително сме готови за такава. Различното съгласно него ще е, че към този момент не се плануват безумни ограничения като затваряне на планини и паркове, разглобяване на пейки и така нататък, както и необятно отваряне на заведения при 3-4 хиляди заболели, написа dunavmost.com.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР